Wpis z mikrobloga

Misiaczki,

Nadal zagłębiam się w zasobach Ninateki - odkryłam, że mają kilka ciekawych spektakli do obejrzenia, w tym przedstawienia Jana Klaty. Jeszcze nic nie widziałam, ale ten wygląda bardzo ciekawie, zwłaszcza dla ludzi z #wroclaw :

https://ninateka.pl/film/transfer-jan-klata

opis: Podstawą do scenariusza Transferu! były wspomnienia wrocławian z czasów wojny. Kiedy Polacy przyjeżdżają na tzw. Ziemie Odzyskane, Niemcy właśnie z nich wyjeżdżają. Ideą spektaklu miało być zderzenie świata teatru z autentycznymi relacjami świadków. Transfer! jest próbą zmierzenia się ze wspomnieniami zarówno Niemców jak i Polaków. Te dwie perspektywy nie pozwalają potraktować historii jako czarno-białej, pokazują skomplikowane konteksty nie mieszczące się w jednolitej narracji. Narracji, która próbuje opisać współczesną świadomość.

#teatr #sztuka
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Byłem na Transferze we współczesnym kiedyś, nawet ok z tego co pamiętam (to było z 10 lat temu)
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: obejrzałam, mimo że trochę się obawiałam czy balet nie straci za wiele na ekranie laptopa. Piekne! Jak dotąd widziałam tylko występ Moskiewskiego Baletu i ten tutaj był dużo bardziej ludzki. Bardzo mi się podobało, dziękuję za linka! ʕʔ
  • Odpowiedz