Wpis z mikrobloga

@SirSherwood: jeszcze plusują ci ten wysryw XD

Porzućmy może strumienie lewackiej świadomości, bo to nic przyjemnego grzebać w nieczystościach. Z wykresu wynika głównie tyle, że:
a) gwałtowny wzrost poparcia dla lewicy nastąpił w 2020 roku, co w zasadzie podważa wszystkie wydalone przez ciebie tezy, bo wszystkie mają charakter stały. Tak gwałtowna zmiana może się odbyć prawdopodobnie tylko przez jakieś szczególne wydarzenie, a nie stopniową przemianę społeczną
b) wzrost dla lewicy nie
@Probz: To jest kompletnie z dupy bo w Polsce pewnie każdy kto jest za dobrowolną aborcją do 12 tygodnia ciąży i jest antyklerykałem, to określa się jako lewicowiec, a centrysta jest za starym kompromisem. Podział dwuosiowy jest mocno przesunięty na prawo w tym kraju. Ja jestem antyklerykałem i za dobrowolną aborcją, a nie określiłbym się lewicowcem tylko liberałem, na pewno nie centrystą.
@Probz: Lewica konfliktem aborcyjnym zgarnęła poparcie młodych, nieinteresujący się sprawami politycznymi ludzi. Widać to po spadku osób deklarujących się jako "trudno powiedzieć" na rzecz właśnie lewicy. Pytanie, czy uda im się ten trend utrzymać, kiedy emocje opadną i kiedy linia lewica-prawica będzie definiowana inaczej niż wokół konfliktu aborcyjnego.

Co ciekawe w skali całego społeczeństwa liczba osób o poglądach prawicowych też wzrosłą do historycznych od 30 lat 37 proc.
@bh933901:

a) gwałtowny wzrost poparcia dla lewicy nastąpił w 2020 roku, co w zasadzie podważa wszystkie wydalone przez ciebie tezy, bo wszystkie mają charakter stały. Tak gwałtowna zmiana może się odbyć prawdopodobnie tylko przez jakieś szczególne wydarzenie, a nie stopniową przemianę społeczną

Tak jak najbardziej, gdzieś pisałem, że nie? Oczywiście, że to ma wszystko charakter stały, bo to siedzi w głowach i to widać w trendzie lewicy 2015 do 2019, gdzie
Pobierz
źródło: comment_1612815799M60NaQKwkq1ALcBhhCSybs.jpg
Tak jak najbardziej, gdzieś pisałem, że nie?

@SirSherwood: Tak, dokładnie to napisałeś. Tłumacząc zmianę trendu takimi czynnikami jak retoryka prawicy, apoteoza intelektualna wynikająca transcendentnego doświadczenia spijania mądrości innych ludzi z internetu, albo jakiś absurdalny konfabulacyjny bełkot o tradycjonalizmie, przez implikację stwierdziłeś, że bardzo doraźny problem wyroku trybunały konstytucyjnego nie ma znaczenia, a przynajmniej ma znaczenie mniejsze niż te jawnie podane powody.

Oczywiście, że to ma wszystko charakter stały, bo to siedzi
wynikająca transcendentnego doświadczenia spijania mądrości innych ludzi z internetu,

@bh933901: Ale chochoł. Pisałem o poznawaniu innych ludzi i sposobu ich myślenia, a nie o spijaniu mądrości ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jakiś absurdalny konfabulacyjny bełkot o tradycjonalizmie

Przecież to prawda, nieważne jak ładnych słów użyjesz taka jest prawda. Polski konserwatyzm zdegenerował się do tradycjonalizmu.

przez implikację stwierdziłeś, że bardzo doraźny problem wyroku trybunały konstytucyjnego nie ma znaczenia

W
Ale chochoł. Pisałem o poznawaniu innych ludzi i sposobu ich myślenia, a nie o spijaniu mądrości ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@SirSherwood: A jaki zysk w poznawać sposób myślenia innych osób, jak nie po to, aby odnaleźć w tych innych sposobach myślenia mądrości? Aby poznać sposób myślenia debila? Znaczni nie wiem, może poruszasz się już po takich oparach absurdu, że dla ciebie poznanie opinii kogoś innego jest wartością