Wpis z mikrobloga

Miruny i mirabelki jestem na etapie projektowania domu i ciągle mam ból głowy czy iść w gaz (jeszcze w drodze nie ma ale zanim się wybuduje będzie) czy iść w pompę ciepła powietrze woda. Dom 120m2 z poddaszem użytkowym, wentylacja prawdopodobnie hybrydowa czyli grawitacja wspomagana wentylatorami wyciągowymi w pomieszczeniach mokrych plus nawiewniki w oknach dobre. Mam wrażenie, że cenowo w użytkowaniu to samo. Koszt inwestycji myślę że wyjdzie podobnie, niewiele drożej pompa licząc do gazu dodatkowo komin, przyłącze, umowa z gazownią itd. Prosiłbym głównie o użytkowników pompy ciepła powietrznej żeby się wypowiedzieli jak z hałasem? Mocno uciążliwy to co jednostka zewnętrzna pracuje? Jednostka zewnętrzna stała by koło pomieszczenia pralni ale niedaleko tarasu lub koło gabinetu. Mocno to świszczy czy jak klimatyzacja szum lekki i tyle?
#pompaciepla #budowadomu #budowa #ogrzewanie #budujzwykopem #fotowoltaika
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pis się ze wszystkimi pokłuci i nikt nam gazu za normalne pieniądze nie sprzeda

@kuncfot: Ale wiesz. Cena gazu musiała by pójść o 20% w górę, plus cena PV plus cena samej PC żeby porównywać to ze zmianą sposobu rozliczania energii
  • Odpowiedz
@kuncfot: można jak najbardziej, ale też nie zawsze. W moim przypadku nie ma opcji bo kotłownia nie jest przy żadnej ze ścian zewnętrznych.
  • Odpowiedz