Wpis z mikrobloga

Brat jest nauczycielem i dziś go pytają czy chce w to wejść czy rezygnuje jak wszyscy nauczyciele. Ja mu powiedziałem żeby wchodził i ewentualnie wypłacał co miesiąc jak się sra albo co kwartał czy co rok. Wtedy nawet kiedyś zdecydują się tę kasę zwinąć jak z OFE to niewiele straci o ile w ogóle bo to będzie dużo trudniejsze niż z OFE gdzie nigdy ta kasa nie była ludzi tak na serio.
Dyrektor mu wyjaśnił że brat płaci 2% pensji, szkoła 1,5% a rząd dokłada 230/rok ale wziąć to może dopiero na emeryturze a jak będzie wypłacał to tylko te swoją część wpłaty mu przeleją bez tego 1,5% pracodawcy więc nic nie zyska. Kłamie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ppk #finanse
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SSDH: Kłamie:

Wnioskując o tzw. zwrot, czyli wypłatę środków przed ukończeniem 60 lat, uczestnik PPK na swoje konto bankowe otrzymuje:

* 100% bieżącej wartości wpłat pracownika pomniejszonych o ewentualny podatek Belki (pobierany jedynie od zysku wypracowanego przez fundusz inwestycyjny)
* 70% bieżącej wartości wpłat pracodawcy pomniejszonych o ewentualny podatek Belki (pobierany jedynie od zysku wypracowanego
  • Odpowiedz
@SSDH: Znając poziom wiedzy Polaków o ppk, podejrzewam że dyro po prostu sam nie rozumie jak to działa więc z jego perspektywy nie kłamie. Oczywiście jest to nieprawda, otrzyma 70% tego co daje pracodawca. Swoją drogą ciężko mi uwierzyć że wszyscy nauczyciele się wypisali xd To jest jakieś pipidowo górne czy w miarę cywilizacja ?
  • Odpowiedz