Wpis z mikrobloga

Jak będziecie kupowali pralkę to sprawdzajcie czy mają wymienne łożyska w bębnie :| Ja o tym nie wiedziałem i właśnie w---------m na szrot półtoraroczną pralkę Beko w której łożysko zatarło się tak, że w parę dni zaczęło huczeć jak startujący samolot (wirowanie słyszałem na klatce schodowej w swoim bloku).

Wymienić go nie można (brak nawet takich części) a gwarancja tego nie obejmuje (część, hehe, eksploatacyjna). Ewentualna wymiana w sposób nieautoryzowany przez jakiegoś rzekomego fachowca może kosztować prawie tyle co pralka (cięcie, spawanie itd) i nie ma gwarancji, że będzie OK albo nie rozleci się wszystko za miesiąc.

Najlepsze jest w tej historii to, że w moim rodzinnym domu, w piwnicy wciąż stoi CAŁKOWICIE sprawna pralka POLAR Automat w której ojciec pierze jakieś ubrania z warsztatu i prac w ogrodzie :D A pralka ma co najmniej 30 lat...

#beko #agd #pralka #pralki #gwarancja #gorzkiezale #j--------e #polska
PanBulibu - Jak będziecie kupowali pralkę to sprawdzajcie czy mają wymienne łożyska w...

źródło: comment_1611734314RbyOs94E4m4Qy6dYaNDAau.jpg

Pobierz
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanBulibu: Beka z Beko. Ja tak miałem ostatnio z automatem do kawy Krups (też przestrzegam). Padł czujnik temperatury, mała pierdoła z kabelkiem, na moje oko jakieś 10zł. Ale ... czujnik wchodzi w jakiś korpus pompy, co to jest nierozbieralny i nie ma go jak z powrotem włożyć. Pompa jest przymocowana do bebechów, też nierozbieralna. Summa summarum - naprawa to wymiana całości za 680 zł. Bo padł element za 10zł. Tfu!
  • Odpowiedz
@graf_zero: od 5 lat mam amice awb510l ktora kupilem na promocji za 600zl. Pierze, nic sie nie zepsulo, a czesci w cenie zlomu, wlacznie z lozyskami

A na pewno bym nie oczekiwal ze pralka za 1200 podziala 10 lat zeby placic wiecej
  • Odpowiedz
Wymienić go nie można (brak nawet takich części) a gwarancja tego nie obejmuje (część, hehe, eksploatacyjna).

@PanBulibu: to jest bulwersujące. Gdybym miał środki i czas wciągnąłbym w to jakiegoś rzeczoznawcę, UOKiK i inne instytucje które potrafiliby poprzeć zdanie, że zatarcie się łożysk w półtora roku przy normalnej eksploatacji to WADA KONSTRUKCYJNA. Sam jestem konstrukorem maszyn i gdyby w mojej firmie zachodziła taka sytuacja, że po takim czasie zatarło by się
  • Odpowiedz
Mam nadzieję, że unia przepcha te ustawy o niedopuszczaniu do sprzedaży konstrukcji celowo nienaprawialnych,

@Iskaryota: pewnie, za mordę każdego. Zamiast dać wybór - zakazywać.

To przez takich jak ty tak to właśnie działa.
  • Odpowiedz
  • 23
Kurła oddaj z rękojmi. Nie ma, ze nie obejmuje bo eksploatacja. Wyjmij instrukcje obsługi i sprawdź czy gdzieś jest tam napisane aby wymieniać łożyska podczas użytkowania. Jeśli nie to uj z nimi. Gwarancje mozna sobie modelować ale rękojmi juz nie. Walcz! No chyba ze sobie wziąłeś pralkę na firmę. To juz pozamiatane. Z tym odrzuceniem łożyska to mniejwiecej jak byś kupił nowe auto i zatarłyby się panewki. Wina klienta bo eksploatacja? Toż
  • Odpowiedz
@fegwegw: przez jakich takich jak ja? Rozwiń swoją myśl.

Oczywiście, że powinno się hamować te praktyki, bo rynek w tym momencie w ogóle nie jest regulowany, przez co daje się producentom co raz większe pole do popisu.

Powiesz może, że rynek zweryfikuje? G---o zweryfikuje, gdy już jest tak rozwinięty, że zostały na nim praktycznie giganty, które kopiują co raz bardziej zuchwałe rozwiązania (typu niemożliwość wymiany kamery na tą samą bez wymiany płyty
  • Odpowiedz