Aktywne Wpisy

Finesta +1023
#rozdajo
Cześć misiaczki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jako, że zbliżają się święta, to czas na małe rozdajo.
A do oddania mam Sapphire RADEON RX 580 NITRO+ Special Edition, 8GB.
Nie jest to obecnie szczyt techniki, sama wartość karty też nie powala, ale może komuś przyda się taki dodatek. Fajnie jakby wpis plusowali ludzie, którym faktycznie ta karta się do czegoś przyda.
Pluski zbieram do 24.12, a same rozjado odpalę
Cześć misiaczki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jako, że zbliżają się święta, to czas na małe rozdajo.
A do oddania mam Sapphire RADEON RX 580 NITRO+ Special Edition, 8GB.
Nie jest to obecnie szczyt techniki, sama wartość karty też nie powala, ale może komuś przyda się taki dodatek. Fajnie jakby wpis plusowali ludzie, którym faktycznie ta karta się do czegoś przyda.
Pluski zbieram do 24.12, a same rozjado odpalę
źródło: 1000040147
Pobierz
PorzeczkowySok +61

Jak w bashu/sh odczytać i "przerobić" dany plik tekstowy linijka po linijce?
Dajmy na to chcę otworzyć skrypt ./skrypt input output, gdzie input to 10 liniowy plik tekstowy i każdą linię chce sprawdzić ifem czy coś zawiera a następnie jeżeli zawiera coś to ją wypisać do outputu, a jeżeli nie zawiera to ją olać i przejść dalej.
Głownie chodzi mi o to jak ten plik otwierać linijka po linijce a nie w całości.
for line in $1; do; if[...] niestety otwiera w całości
tak samo for line in
cat $1;do;if[...]grep
np. grep test file.txt
wypisze wszystkie linie zawierające słowo 'test' z pliku 'file.txt'
Czyli dajmy na to w inpucie(przecinek = nowa linia) mamy "echo "test", ls, pwd, whoami" a w outpucie(przecinek = nowa linia) ma być "printf, list(), workingdir, userlogin".
No i chcę zrobić to tak że w forze otworzę sobie inputa i będę mógł linia po
while read line
do
echo $line
done
Ten przykład może jest bardziej skomplikowany niż powyżej, ale też można tak że sprawdzić wc -l ile ma plik linijek ustawić licznik i później w pętli odczytywać po jednej linijce head -n $licznik | tail -n 1. Przydaje się to gdy potrzebujesz wiedzieć w której linijce coś wystąpiło, ile linijek zostało zmienionych, chcesz wiedzieć jaki jest postęp operacji.