#programowanie #programista15k #cpp #informatyka 1. Jaki polecacie darmowy kurs z c++, żeby odświeżyć sobie pamięć? W przyszłym tygodniu egzamin z programowania w c++,a wykładowca robi kopiuj wklej wykłady z pasjainformatyki XDDD. Kiedyś więcej siedziałem przy cpp i nawet proste drewniane Miecze i Sandały zrobiłem na projekt w technikum.
2. Czy jest ktoś mi w stanie wytłumaczyć jak łączyć algorytmy? Chciałbym np połączyć liczby pseudolosowe + wprowadzone przez użytkownika zmienne do tablic, ale niestety wykładowca pokazał osobno komendy do liczb i osobno do tablic, a nie pokazał jak to się różni, ani za co odpowiada komenda "void"
Ogolnie void stosowany jest w 2 przypadkach a) wtedy gdy funkcja ma nic nie zwracac, dajemy informacje poprzez danie 'typu' void b) jako wskaznik na dana o typie dowolnym, ale tego w C++ sie nie zaleca, jest ze wzgledu na kompatybilnosc z jezykiem C.
1. Jaki polecacie darmowy kurs z c++, żeby odświeżyć sobie pamięć? W przyszłym tygodniu egzamin z programowania w c++,a wykładowca robi kopiuj wklej wykłady z pasjainformatyki XDDD. Kiedyś więcej siedziałem przy cpp i nawet proste drewniane Miecze i Sandały zrobiłem na projekt w technikum.
2. Czy jest ktoś mi w stanie wytłumaczyć jak łączyć algorytmy? Chciałbym np połączyć liczby pseudolosowe + wprowadzone przez użytkownika zmienne do tablic, ale niestety wykładowca pokazał osobno komendy do liczb i osobno do tablic, a nie pokazał jak to się różni, ani za co odpowiada komenda "void"
2) zastanawialem sie co polecic, ale widze po pytaniach, ze brakuje Tobie podstaw, totez proponuje: http://fasadin.4programmers.net/?view=flipcard
Ogolnie void stosowany jest w 2 przypadkach
a) wtedy gdy funkcja ma nic nie zwracac, dajemy informacje poprzez danie 'typu' void
b) jako wskaznik na dana o typie dowolnym, ale tego w C++ sie nie zaleca, jest ze wzgledu na kompatybilnosc z jezykiem C.