Wpis z mikrobloga

tl dr; nie działa mi .htaccess w folderze projektu.

Mam VPS z Linuxem, Apachem i php8. Mam skonfigurowaną domenę w apachu zgodnie z https://symfony.com/doc/current/setup/web_server_configuration.html Mimo zezwolenia nadpisywania ignoruje mi kompletnie .htaccess w folderze projektu na który kieruje documentRoot. Stwierdzam to po dodaniu błędnego syntaxa do tego pliku i strona główna dalej stoi. Routing Symfony działa tylko po wejściu w index.php/route, co .htaccess z katalogu projektu ma eliminować.

Sprawdzałem już masę rozwiązań, restartów, cachy i ciągle nie chce mi odpalić tego .htaccessa z katalogu projektu.
#programowanie #webdev #php
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jurix: No to pozostaje jeszcze kwestia nazwy, na pewno jest kropka i potem małe litery? I ew. jeszcze jedno, czy .htaccess jest we właściwym miejscu?
  • Odpowiedz
@januzi: Dobra, wkurzyłem się, dałem koledze który umie into devops i zrobił w 10 minut. Coś w innej konfiguracji apacza było do poprawy, sam nie rozumiem co, ale działa...
  • Odpowiedz
@januzi: /etc/apache2/apache2.conf miałem zablokowane rozszerzenie htaccess przez AllowOverride. Nie wiem dlaczego mi go nie znalazło, odpalałem grepa z katalogu /etc/apache2/
  • Odpowiedz
@Jurix: grep -i "szukana treść"
w ten sposób możesz znaleźć to, czego szukasz, a nie jesteś pewny wielkości liter, znajdzie wszystko, także: SzUkAnA tReŚć
-R do podkatalogów
-l (el) jak chcesz mieć wyświetlone same nazwy plików bez dopasowanych linii
  • Odpowiedz