Wpis z mikrobloga

@Zing: Rozdzielczość da się 'nadrobić' wielkością telewizora lub odległością siedzenia od niego (zwłaszcza tak nikłe różnice jak w tym przypadku), fpsów nie nadrobisz (nawet tak nikłych różnic jak w tym przypadku). ¯\_(ツ)_/¯
@Zing: Eh. Przecież to jest różnica 3840x2160 a 3200x1800. Przy tak niedużych różnicach, siedząc 3m od telewizora 65 cali nie będziesz widział ŻADNEJ różnicy i to jest fakt. Prędzej zauważysz minimalną różnicę w spadkach fpsów niż różnicę w rozdzielczości. ¯\_(ツ)_/¯
@Zing: Zanim spojrzysz na tabelę zmierz sobie odległość między Tobą a swoim TV. Pewnie wyjdzie Ci, że nawet nie widzisz tych efektów 4K i wystarczyłoby Ci 1080 (1800 na tej tabelce nie ma). A spadki fpsów jak już były to sięgały 7-20 w pewnych momentach.
@rybak17: Jak ktoś chce wydawać 6tyś zamiast 2300 - droga wolna. Jeśli mam wybór wydać 2300 i mieć TROCHĘ lepszą rozdziałkę, której siedząc 3m
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Ryszardzislaw: gdy nagle z pixel perfect 4K będzie drop do czegoś niższego to zauważysz to od razu. Obraz będzie trochę bardziej zamazany, bo mniejsze obrazki trzeba interpolować do 4K.
Różnica o której tu rozmawiamy jest bardzo podobna do 900p vs 1080p z past gena. Przeszedłem całego RDR2 na One S w 900p i rzeczywiście w każdym momencie wyczuwalne jest jakby rozmycie obrazu.
@Zing: PS5 ma trochę niższą rozdzielczość oraz niższą jakość cieni. Bardziej ciekawy jest czas wczytywania który nie daje specjalnej przewagi PS5. Ogólnie póki co to tego szybszego dysku nie widać.

Wczytywanie pierwszego levelu
PS5 07:18
XSX 07:53
@rtone tylko pierwsze wczytanie, potem na series x z quick resume to jakieś 8s, bez napisów, logów firm, menu, po prostu skok do gry
@Zing: Quick resume nic do tego nie ma, mówimy o scenariuszu wybrania nowej misji z menu gry. Czas podałem mm:ss. Poza tym może poczekajmy aż to quick resume zacznie działać tak jak powinno bo u mnie np ciągle losowo się włącza i wyłącza w tych samych grach.