Wpis z mikrobloga

@without_me odstaw octenisept, jest niezalecany. Poczytaj na ten temat. Polecam wodę morską, np marimer. Ból pewnie będzie dalej, w tym temacie to niczego nie zmieni. U mnie to trwało kilka-kilkanascie dni. Staraj się ich nie nadwyrężać ale jednocześnie pamiętaj że higiena bardzo im pomoże. Staraj się usuwać wszelkie strupki z kolczyków. I nie ruszaj kolczykami. Mam nadzieję że masz sztangi?
Teb portal to idealne miejsce na zadawanie takich pytań. Możesz liczyć na zaskakujące porady znacznie odbiegające od nauk medycznych.
@without_me: Ja robilam w listopadzie i jeszcze sie nie zagoilo xD do przemywania/odkazania polecam jeszcze tonik ze srebrem koloidalnym, do kupienia w rossmannie ^_^
Oby ci sie szybko goilo :3
@Shatter ja nie jestem specjalistą, mówiłem o tym co piszą profesjonaliści na forach i grupach tematycznych. Od jakiegoś czasu octenisept zawiera jakiś składnik który jest niewskazany do przekłuć i tyle.
@Shatter: niby masz rację, ale nie do końca :) faktycznie octenisept przez wiele lat był stosowany w szpitalach, jednak zostało wydane ograniczenia dot. wskazań jego stosowania. Obecnie zalecany jest jedynie do stosowania na zamkniętych powłokach, czyli nie do ran otwartych czy chirurgicznych. Oczywiście są to ZALECENIA. Wiem, że wciąż szpitale używają Octeniseptu, który przy długotrwalym stosowaniu, oprócz odkażania, również podrażnia ranę i uczula. U mnie, np. on wysuszał przekłucie do tego
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Shatter: octeniseptu można użyć od czasu do czasu, ale nie nadaje się do pryskania na bardzo wrażliwą skórę 2x dziennie do pełnego wygojenia, które w przypadku tego przekłucia trwa bardzo długo, więcej szkody niż pożytku.