Wpis z mikrobloga

Makrosków tym razem nie ma, bo będą zależały głównie od użytej czekolady. Mi dla jakiejś 86% kakao wyszło 22g węgli w całości ale ten smak jest warty każdego jednego. Jeśli jesteście fanami czekolady i lubicie bogate w smaku desery to bardzo polecam. Nawet nie wiem, która z tych wersji bardziej mi pasuje. Polecam obydwie ^^
Czekoladowe pots de creme

Na 4 porcje:
200ml śmietanki 36%
90 czekolady 80-95% kakao
3 żółtka
1 łyżka erytrolu
Opcjonalnie skórka z pomarańczy
Do podania: bita śmietana, wiórki czekolady

Czekoladę posiekać.
Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać, prawie do wrzenia ze skórką pomarańczy (ja użyłam metalowego sitka do herbaty żeby potem nie bawić się z wyławianiem).
Żółtka ucierać z erytrolem (najlepiej zmielonym) przez kilka minut aż zjaśnieją i kilkakrotnie powiększą objętość.
Ciągle ubijając dodawać powoli gorącą śmietankę.
Na koniec dodać posiekaną czekoladę i zostawić na dwie minuty żeby się rozpuściła. Całość krótko zblendować i przelać do czterech niewielkich naczynek.

I teraz są dwie metody postępowania. Gotowy deser możecie po prostu schłodzić w lodówce przez kilka godzin, lub zapiec w kąpieli wodnej, przez 15 minut w 180°C i dopiero schłodzić.
Wersja pieczona jest bogatsza w smaku, ta tylko chłodzona ma za to bardziej aksamitną konsystencję. Obydwie są pyszne!
Podawać z dodatkową bitą śmietaną i wiórkami czekolady

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Makrosków tym razem nie ma, bo będą zależały głównie od użytej czekolady. M...

źródło: comment_1610803473Dt2EgRBhR3JUR0LvCcZY31.jpg

Pobierz
  • 18
@BarkaMleczna: akurat w tamtej czekoladzie jest maltitol. Sama słabo znoszę poliole, ale zwracam uwagę tutaj na inne rzeczy:
- coś bez cukru tuczy, no bo przecież tylko cukier tuczy. Wcale inne makroskładniki nie mają kcal, szok i niedowierzanie
- skoro dostała sraki to znaczy, że musiała zjeść całą na raz. Ja naprawdę mam sporą nietolerancję, a po zjedzeniu paska czekolady nic mi nie jest ¯\_(ツ)_/¯ na opakowaniu jest też informacja by
@BarkaMleczna: swoją drogą to podziwiam umiejętność zjedzenia całej czekolady mlecznej na raz xD mnie by w połowie chyba wykręciło już. Moje jedzenie czekolady wygląda tak, że to taka opcja "awaryjna" jak serio mnie złapie jakaś zachcianka. Odłamuję wtedy pasek, robię nura w masło orzechowe żeby tę słodkość przegryźć i już mam odpowiednik zjedzenia batonika xd
@BarkaMleczna: mam też w sumie takie podejście, że jeśli dieta zaczyna ci się kojarzyć z ograniczeniami i restrykcjami oraz odmawianiem sobie bezwzględnie wszystkiego to długo się na takiej diecie nie wytrzyma. Widać to dobrze po tych wszystkich ludziach co się odchudzają i z kfc przerzucają się na kiełki i po dwóch tygodniach dają sobie spokój bo jak to tak trawę żreć duurrrr. Raz na jakiś czas dla własnego komfortu psychicznego warto
@nathaliekill najpierw Ci odpisałam na pierwszy komentarz, a jak zaczęłam dalej scrollować to się okazało że napisałam wszystko to, co Ty w odpowiedzi do @BarkaMleczna XD

Ale niewiele jest osób, których opiniom o gotowym żarciu ufam. Strasznym raczyskiem jest pod tym względem insta, bo nikt chyba w tej tematyce nie oznacza współprac a dziwnym trafem wszyscy wciskają to samo w podobnym czasie.

Generalnie podejście mam jak Ty, strasznie śmieszy mnie wieczne oburzenie