Wpis z mikrobloga

@SweetDreams: z USB-C na wideo jest wiele pułapek.

Możesz mieć:
➡️ adapter pasywny (wtedy on działa, jeżeli twój port USB-C w komputerze/maszynie/ustrojstwie obsługuje tzw. tryb alternatywny),
➡️ adapter aktywny (wtedy on jest dużo droższy i w sumie trochę robi za biedne, zewnętrzne GPU).
  • Odpowiedz
@patrolez: dzięki za wyjaśnienie, w sumie mam jeden (na pewno) pasywny adapter, który był używany do Samsung Dex.
Nie wiesz może czy pasywne dzielą/mogą się dzielić na takie, które obsługują 60 Hz i takie, które np. max 30?
  • Odpowiedz
@SweetDreams: pasywne głównie polegają na tym, że mają tylko "miedziane ścieżki" odpowiednio połączone do zewnętrznego portu :P Wszystko kryje się w specyfikacji portu laptopa.

Obsługa Thunderbolt 3 daje ci gwarancję na obsługę DisplayPorta 1.4 jak czytam na Wiki, więc jeżeli adapter jest właśnie pod Thuderbolta 3, a nie tylko samo USB, to będzie support takich rozdzielczości:
https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort#1.4

(Thunderbolt 3 rozbudowuje USB-C, ale używa tego samego portu -
  • Odpowiedz
@SweetDreams: sprawdź ten adapter, co ci działa z Samsung DeX - ja niestety kupiłem taki adapter i mi nie działał z laptopem (dlatego się dokształciłem), ale z tabletem z Samsung DeX mi działa.
  • Odpowiedz