Wpis z mikrobloga

siemanko mireczki z #programowanie #cpp #informatyka
mam pytanie. potrzebuję utworzyć dynamiczną tablicę o trzech kolumnach.

A = new int* [n];

A[i] = new int[3];

potem chcę wczytać ze strumienia argumenty(datę), która jest w formacie yyyy-mm-dd
Więc zrobiłem prostą pętlę do wczytywania daty do tablicy:
for (int j = 0;j < n;j++) {
std::cin >> A[j][0] >> A[j][1] >> A[j][2];
A[j][1] *= -1;
A[j][2] *= -1;
}
i wywala mi błąd ze zdjęcia. No i nie wiem gdzie robię błąd. Nie wiem czy tak się w ogóle powinna tą tablicę deklarować. any ideas?
gdziemojimbuspiatka - siemanko mireczki z #programowanie #cpp #informatyka
mam pytan...

źródło: comment_1610203867j3MHDTgkK8RiTTjjqPbPS5.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gdziemojimbuspiatka: Pierwsza rzecz, ktora musisz zrobic, to przestawic ten szaj na jezyk angielski. Po to, zebys mogl sobie komunikat o bledzie wkleic w googla i sie dowiedziec, o co chodzi i jak to naprawic.

Poza tym, to nie ma prawa dzialac co napisales :D
  • Odpowiedz
@SpinOff: @koostosh: @GandalfPl: @qarmin: @lonely_wolf_: źle tworzyłem tablicę. Przy każdym wywołaniu kolejnego wiersza powinienem wrzucić A[j] = new int[3]; I wtedy będzie działało, ale potem mam problemy przy funkcjach, więc olałem tablice dynamiczne i zrobiłem to po prostacku. Czyli tablicą statyczną. Jako, że w zadaniu mam informacje, że dat będzie max 100, to zrobiłem tablicę 100x3.
Zadanie polega na posortowaniu Z ilości dat. ze
gdziemojimbuspiatka - @SpinOff: @koostosh: @GandalfPl: @qarmin: @lonelywolf: źle twor...

źródło: comment_16102090132MYa4fTu6gmBszi9589E58.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@gdziemojimbuspiatka: wypisz sobie, bo ja nie wiem co tam jest, to, ze Tobie wydaje sie, ze jest data, to jedno, ale wypisz sobie wartosc tab[i][x] jak i licz[tab[i][x]], zobacz czy nie wychodza poza zakres, a jak wychodza, zanalizuj czemu.
  • Odpowiedz
@gdziemojimbuspiatka: cokolwiek próbujesz zrobić robisz to źle.

licz= new int[max] a potem robisz licz[tab[...]], oczywiście że wyjdzie poza zakres.
for w linijce 21 nie powinien być od zera.
gdyby nawet sortowanie działało, to sortowałbyś osobno lata osobno dni i osobno miesiące.
  • Odpowiedz