Wpis z mikrobloga

w co jest sensowniej wejść? #ethereum czy #bitcoin? a może jeszcze jakieś inne krypto? załóżmy około 20-30k zł #kryptowaluty tak się zastanawiam czy są jakieś usługi które oferują zarządzanie takimi środkami za mnie gdzie jedynie wrzucam a oni zajmują się inwestowaniem? słyszałem jakieś pojęcie pod tytułem kryptolokaty, ktoś wie gdzie można w takie coś zainwestować?

Wiem że teraz niby na górce ale i tak jestem zdecydowany, środki w sumie mam które leżą i szkoda aby marnowały się będąc na koncie, wartoby je w coś zainwestować w końcu.

#inwestycje
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dantte: pytanie właśnie jak w to inwestować, kupić po prostu i patrzeć na kurs czy jednak są jakieś usługi które zajmowały by się tym za mnie :D
  • Odpowiedz
@Jurigag: nie oddawaj swojego kapitału w czyjeś ręce. Nie kupuj śmiecia eth tylko bitcoin i przelej to na portfel, zapisz seed na kartce lub na cryptosteel i zapomnij na 5-10 lat. Ten seed to twój bank. Bądź swoim bankiem. Jak nie jesteś na to gotowy to oddaj pieniądze w czyjeś łapy, jak nie p----------i albo mu nie ukradną to będzie bardzo dobrze. Do 2019 50% giełd i tego typu tworów
  • Odpowiedz
@Jurigag: pierwszy lepszy przykład z brzegu z polskiego podwórka. Wpisz w google Bitmarket lub bitcurex, te wszystkie stronki są podobne a i pełno jest scamu gdzie oferują w najgorszym przypadku 100% zysku w rok i nigdy nie da się wypłacić tych pieniędzy. Te scamy działają na granicy legalności w PL, twoje pieniądze wyprowadzają na kajmany i nic nie da się zrobić.
  • Odpowiedz
@Jurigag: zalezy oczywiscie, ja rowniez zaladowany 100% w BTC, polowe dokladnie trzymam na hardware'ach, druga polowe (do czego nie namawiam, koledzy wyzej napisali, zeby nie oddawac nikomu) mam wrzucona na blocki.com i mi pracuje. to i tak traktuje jako olbrzymie ryzyko, ale poki co nie narzekam. zobaczymy jak bedzie. w kazdym razie jestem "bezpieczny" z tym co rzeczywiscie sam trzymam.
  • Odpowiedz
@Jurigag: miałem koparkę, nie polecam, z koparką jest jak z małym dzieckiem, trzeba przy tym ciągle latać i pilnować, dużo się potrafi samo zepsuć. Podstawowym błędem jest założenie że koparka zwróci się po roku tak jak to pokazuje kalkulator a realnie te wyliczenia można brać na serio na max 24h do przodu. Wielka niewiadoma co będzie za tydzień a co dopiero za miesiąc czy za rok. Nie można się opierać
  • Odpowiedz
@Jurigag: zobacz wykresy względem Bitcoina. Właściwie wszystkie alty to pump and dump. W dolarach wydaje się że rośnie, ale wyceniając względem BTC to porażka. Jak na długi termin to tylko BTC. Jak handel na szybko to alty też spoko jak masz szczęście.
  • Odpowiedz
@Jurigag: i są takie usługi, ale nie wiem czy na rynku polskim. Jak chcesz wysoki poziom bezpieczeństwa to portfele sprzętowe ( na przykład coldcard, albo ostatnio Blockstream coś wypuścił), portfele mobilne i na komputer też są ok, ale jak chcesz kupić i zapomnieć, to można wygenerować, zapisać na kilku pendriveach, zapisać seed na kartkach i w kilku różnych bezpiecznych miejscach schować, a na kompie mieć tylko "watch only"
  • Odpowiedz
@Jurigag: wszystkie kryptowaluty są mocno skorelowane, więc jak już podejmujesz ryzyko, to twoim punktem odniesienia powinien być bitcoin (największa kapitalizacja i najmniejsze ryzyko). Zobacz sobie wykres alt/BTC i zastanów się, czy dodatkowe ryzyko inwestowania w alta jest usprawiedliwione potencjalnie wyższym wzrostem niż miałbyś na bitcoinie. Jeśli wykres leci w dół od dwóch lat, to nie ma większych szans, żebyś mógł na takim alcie ugrać więcej, niż na stosunkowo bezpieczniejszym bitcoinie
  • Odpowiedz