Wpis z mikrobloga

@Kermii: nic nie znalazłem. Niestety ten kurs też mi nie podejdzie :( Mam problemy z obsługą wielu okien w aplikacji i otwieraniem folderów przez nią. Szukam czegoś z WinAppDriver. Znalazłem tylko jak uruchomić, jak przejąć pulpit czy znaleźć podstawowe elementy. Nie mogę znaleźć niczego poza najprostszymi postawami.
  • Odpowiedz
@elineusz: WinAppDriver to chyba Appium bardziej niż Selenium. Dokumentacje Microsoftu poczytałeś z githuba? Nie ma do tego kursów wciąż, bo to niszowy temat. Sam ogarniałem to w jednym projekcie ze 2 lata temu i było ciężko, ale dokumentacja styknie (i przykłady testów na kalkulatorze) ;)
  • Odpowiedz
@buntuubuntu: czytałem ale programista ze mnie marny. Mam wybrany przez kontrahenta Selenium WinAppDriver. Kurs by mi się o tyle przydał, że mam nadzieję trochę ćwiczeń porobić i znaleźć rozwiązanie dla moich problemów, które dla większości korzystających pewnie są banalne. Na przykład
Aplikacja otwiera folder. Chcę go zamknąć bo mi nie potrzebny i wrócić do okna pod spodem.
  • Odpowiedz
@elineusz: ja nie wiem co to za kontrahent, ale Selenium i WinAppDriver nie będą ze sobą działać. Ktoś Ci wybrał auto z z silnikiem diesla i każe lać do niego benzynę. To nie pojedzie.

Skoro musisz korzystać z WinAppDrivera, to pomyl o appium - a jedynym sposobem na naukę automatyzacji jest: https://github.com/microsoft/WinAppDriver + przykłady + rozkminka jak działają kawałki kodu przygotowane przez MS. I dobra znajomość jakiegoś C# albo JS.
  • Odpowiedz