Wpis z mikrobloga

Czy w waszych #pracbaza też dostajecie uwagi do dzienniczka? Czy tylko u mnie trwa zabawa w przedszkole?

tldr: #!$%@? mi z premii 50 złotych za rzekome pisanie niemiłych maili (w odpowiedzi na wiadomość w której zarzuca mi się brak skupienia w pracy, w której daję z siebie bardzo dużo).

Opisując jednak dokładniej:

Pracuję sobie na słuchawce jako konsultant, który pomaga starym babom naprawić problemy związane z dekoderem czy internetem. Praca prosta i schematyczna, ale czasami zdarza się popełnić jakiś błąd. I ja miałem nieszcześćie zrobić go ostatnio, tuż po przyjściu do #gulag na 7 rano.

Wysłałem błędne zgłoszenie odnośnie awarii (podałem zły adres) które od razu naprostowałem. Szybko dostałem jednak zjebki od jakiegoś kolesia, że niby się nie przykładam i że mam być bardziej uważny i skupiony. #!$%@? intensyfikuje się, ja nie jestem skupiony? Jestem aż nadto skupiony jak na pracę za najniższą krajową, w której stosuje się mobbing motywacyjny, a wszelkie zgłoszenia dotyczące problemów czy ze sprzętem czy z atmosferą są zamiatane pod dywan (jak powiedziała moja lidera "to jest korporacja". Niezła wymówka na nieszanowanie pracowników)

No w każdym razie po mojej wiadomości w której przekazałem, że za takie pieniądze i przy pracy w takich warunkach, to ja skupiam się aż za bardzo (w sumie prawie cytat, bo brzmiało mniej więcej właśnie tak) zrobiła się burza. W sensie miała dopiero nadejść.

Bo jakież było moje zdziwienie kiedy kolejnego dnia (tj. dziś) wzięto mnie na rozmowę, w której dowiedziałem się, że dostałem "kartę uwag", a z mojej premii ubędzie 50 polskich złotych. Na każdy mój zarzut odnośnie firmy była odpowiedź, że przecież to ja źle robię i jestem zrażony. Na zrzut w kwestii zarobków nieadekwatnych do obowiązków (one wzrastają, pensja stoi) dowiedziałem się, że przecież na początku wiedziałem w co się pakuję (wcaaaale nikt nie mówił na starcie, że pensja wzrasta wraz z kolejnymi szkoleniami xD).

Ową kartę podsyłam w załączniku i mam do was pytanie. Spotkaliście się kiedyś z czymś takim w waszych pracach, czy tylko u mnie #praca = #szkola ? xD

#zalesie
Pobierz Wink - Czy w waszych #pracbaza też dostajecie uwagi do dzienniczka? Czy tylko u mnie ...
źródło: comment_1609265014vz5mgNXH2JJBVYL3yTbpkQ.jpg
  • 70
@Wink: Tzw. pouczenia to norma czesto w formie dokumentu j/w, ale z finansowa kara sie nie spotkalem.

W korporacjach po prostu sie przytakuje gdy menadzer sie czepia o bzdury, robi swoje i szuka zawsze lepszej pracy, bo im bardziej pyskujesz czy rzucasz sie to tym bardziej jestes na celowniku pozniej i zawsze o najdrobniejsze odstepstwo od procedur sa w stanie sie czepic lub czepia.

Rozgladaj sie za nowa praca, bo skoro
@azertyazerty: to tez #!$%@?. Zawsze stawalem okoniem do mojej menago i w koncu glupia suke #!$%@?, a ostatnio nawet jaralem blanty z jej szefem ( ͡° ͜ʖ ͡°). Trza umiec sie zakrecic, z glupimi/zlymi walczyc a ze spoko ziomeczkami sie zadawac :D.
@Wink: ja bym poszedl do Pip i pokazal tam co Ci dali plus napisal zeznanie. Zrobilem tak w 2006 juz gdy sytuacja na rynku pracy byla kijowa, a w sklepie nie dostawalem wyplaty nawet tego 10tego nastepnego miesiaca. I co? I wyplata sie znalazla, Pip skierowal sprawe do sadu bo bylem 4rta osoba ktora cos takiego miala, a reszta pracownikow srala sie jak to p0lacy bez godnosci.

Oczywiscie gruba grazyna sfalszowala
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Wink: imo faktycznie źle zareagowałes (rozumiem wnerwienie, bo sam bym się wnerwil ale w pracy trzeba zachować profesjonalizm)
Nie powinieneś odpisywać w ten sposób.

Biorąc pod uwagę, że ktoś wyskoczył do Ciebie w mailu, że się nie starasz powinieneś go od razu zgłosić do HRu. Żaden z pracowników nie ma prawa tak do Ciebie się odzywać a jeśli ma jakieś zażalenia to może je zgłosić do Twojego managera i on może
@Wink: U mnie kolega w pracy dostał kilka takich "uwag". Kierownik powiedział mu, że jak dostanie jeszcze jedną, to go wyjebią. Te upomnienia nie wiążą się w żaden sposób z obcięciem czegokolwiek z wypłaty ani premii, bo premii nie ma. Ale tak swoją drogą, to polscy przedsiębiorcy są najgorszymi #!$%@?; ich przeważającą umiejętnością jest mieszanie szeregowych pracowników z błotem, a główną siłą posiadany kapitał. Z całego serca większości z nich szczerze
@Wink #!$%@?łeś się i odpisałeś emocjonalnie na gówno maila, pisanego pewnie przez kolejnego korporpbaka, który dla zadowolenia własnych przełożonych zareagował na bład. Może w danym momencie nie działo się nic ważniejszego i trafiło, że zareagował na twoje drobne zamieszanie dzięki czemu sam mógł pokazać "górze" że niby trzyma rękę na pulsie.
Ty natomiast zrobiłeś błąd wylewając żale.
I teraz wiele zależy od tego ile jesteś w tej robocie i jakie mają zasady.
@Wink w korpo bazie jak popełnię jakiś błąd przy zgłaszaniu czegoś dalej to najwyżej mi je odrzucają i elo i każdy ma to w dupie, a ja dostaję tylko jakieś powiadomienie systemowe na maila. Jak by mi ktoś z innego działu coś takiego napisał to bym go chyba wyśmiał i napisał do jego przełożonego, że obowiązkiem typka jest odrzucić zgłoszenie jak jest błąd, a swoje uwagi niech se zachowa dla siebie. Na
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Wink: miras Ty to podpisałeś czy nie? Max co powinieneś dostać to naganę, a jeśli premia jest regulaminowa nie uznaniowa i spelniles warunki to powinieneś ja dostać.