Wpis z mikrobloga

Gdzie mnie najmniej oszwabią?
#bitcoin #kryptowaluty #lokata #oszczedzanie
Jak bezpiecznie i tanio kupić któreś tam miejsce po przecinku bitcoina, potrzymać i w nie bliskiej przyszłości sprzedać?
Coś na zasadzie rachunku oszczędnościowego. Oczywiście nie na oszczędności życia, ale powiedzmy jedna wpłata 10k zł. I jak odpukać rozchoruję się na bidę to wypłacę też w złotówkach.

* w sensie prowizja od wpłaty, kupna, wypłaty, podatki, marże, opłaty manipulacyjne, nie wiem za co się płaci jeszcze
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RoyVice: jeszcze należałoby wspomnieć bo pisałem o "KLUCZ PUBLICZNY" nie należy go podawać na lewo i prawo bo to rozdawanie cennych danych o twoich transakcjach firmom analitycznym za darmo, żeby było *trochę bardziej anonimowo przydałby się swój node i rozgłaszanie tx nie przez serwery electrum czy innego portfela tylko przez swojego noda
  • Odpowiedz
Mycelium chce najpierw zrobić swój master seed, a potem dostanę drugi przy zakupie btc?

@RoyVice: :D seed po prostu zapisz na kartce i postaraj się nie pomylić a potem pojawią ci się adresy (zmieniasz rodzaj adresu klikając w QR) wybierz adres zaczynający się od bc1 i wklej go na ramp, to jest adres, ten adres nie musi być ukrywany, można go wpisywać w explorery, nic nie stracisz, po prostu nie
  • Odpowiedz
@rysiekryszard: Jingle bells, jingle bells świerzak albo troll :D
@RoyVice: żeby nie było że ramp jest c-----y, ostrzegam że jak kupisz btc przez ramp to prawdopodobnie twoje btc pojawią się dopiero rano na portfelu bo tam pracują normalni ludzie którzy o tej godzinie śpią a wygląda na to że ta firma robi zatwierdzenia tx ręcznie
  • Odpowiedz
@RoyVice: No niby tak, ale Google też cenzuruje za inne rzeczy. Samourai Wallet powstał, by maksymalnie chronić użytkownika i te zabezpieczenia nie spodobały się Googlowi
  • Odpowiedz
I tak dla absolutnej pewności. Cokolwiek się stanie z moim telefonem. Instaluję na innym np. już nie Mycelium tylko samuraja i wystarczy tych dwanaście słów, żeby odzyskał dostęp do pieniędzy?

@RoyVice: tak

Czy PIN do Mycelium, bez znajomości master seed, pozwala wyprowadzać pieniądze z mojego portfela? Czy to jest jak w aplikacji bankowej, że odciskiem palca mogę sobie przejrzeć historię, ale już do potwierdzenia przelewu nie wystarczy?

pozwala
  • Odpowiedz
Czy to jest jak w aplikacji bankowej, że odciskiem palca mogę sobie przejrzeć historię, ale już do potwierdzenia przelewu nie wystarczy?

@RoyVice: gdybyś miał trezora i podpiął pod mycelium a w mycelium tylo klucz publiczny z trezora to ktoś znający pin do mycelium nie wypłaci bo tx zatwierdzasz trezorem

jeśli seed tworzysz w mycelium to ustawiaj pin bo można wypłacić znając pin bo tx podpisujesz kluczami z mycelium wygenerowanymi z
  • Odpowiedz
spoko
tyle mi pomogłeś, że dopiero mi się przypomniało nie nadużywać życzliwości
dzięki serdeczne i wesołych świąt wszystkim

obyśmy wszyscy do 2030 podwoili, a co tam, potroili wkład!
  • Odpowiedz