Aktywne Wpisy
![mirko_anonim](https://wykop.pl/cdn/c0834752/321ea7dc2985c2bfbf21a6b5598af7c3220625c6954fbbc0a440b525befed626,q60.png)
mirko_anonim +7
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jaki pasywny dochód by Was zadowolił w wieku 35 lat? Ja mam 5200zł na czysto po kredytach z dwóch mieszkań, plus 1500zł z konta oszczędnościowego miesięcznie. Razem 6700zł. Niby dużo, ale z drugiej strony zarabiam 25k na rękę w #it i to 6700zł ginie. A jak to jest u Was? Sam się dorabiałem jak coś, wziąłem dwa kredyty 10 lat temu i są już spłacone.
#nieruchomosci #gielda #dywidenda #
Jaki pasywny dochód by Was zadowolił w wieku 35 lat? Ja mam 5200zł na czysto po kredytach z dwóch mieszkań, plus 1500zł z konta oszczędnościowego miesięcznie. Razem 6700zł. Niby dużo, ale z drugiej strony zarabiam 25k na rękę w #it i to 6700zł ginie. A jak to jest u Was? Sam się dorabiałem jak coś, wziąłem dwa kredyty 10 lat temu i są już spłacone.
#nieruchomosci #gielda #dywidenda #
![dotankowany_noca](https://wykop.pl/cdn/c0834752/8dc26e580d1d2cc9c102b69cd6cc7ac84b2a4558039564bcdbf12966ba6ecd73,q60.jpg)
dotankowany_noca +158
![dotankowany_noca - U Lewandowskich widzę stabilnie #p0lka ociera się o chadów
olej te...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/789ce14bca76936c5a610027a829d74faa7ca1d0a6bb371d23a4df6daabb9ae9,w150h100.jpg)
czyli jajko gotowane na miękko, a później marynowane w sosie sojowym z dodatkami.
Składniki na marynatę sojową (4-5 jajek)
Sos sojowy - 100 ml (polecam kikkoman, łatwo dostępny w marketach, żaden house od asia lub tego typu. Staramy się aby składniki były jak najlepszej jakości).
15 g cukru
15 ml mirin
200 ml wody (najlepsza woda butelkowa, filtrowana itp.)
7 g czosnku drobno posiekanego
10 g imbiru drobno posiekanego
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i staramy się delikatnie je podgrzać do rozpuszczenia cukru.
Mój sposób na gotowanie jajek.
Staram się odpowiednio wcześniej wyciągnąć jajka aby osiągnęły temperaturę pokojową. Z racji iż kupuje jajka w rozmiarze M, ważą one około 60g.
Cała filozofia polega na tym, aby do gotującej się wody wrzucić jajko na odpowiednio ustalony czas, a potem je szybko wyciągnąć i włożyć do bardzo zimnej wody aby zatrzymać proces gotowania.
Moje jajko w rozmiarze M (waga 60g) wrzucam do gotującej się wody na 5 minut 45 sekund. Po tym czasie wyjmuje jajko łyżką cedzakową i wrzucam do miski wypełnionej zimną wodą. Czekam około 20 minut. Później obieram jajko i wrzucam do wcześniej przygotowanej marynaty (wybieramy naczynie które pozwoli nam zanurzyć całe jajka). Czas marynowania? W zależności od upodobań. Co do wyżej wymienionego przepisu czekam 8 godzin - im dłużej tym bardziej słone. Jest to czas, który powoduje, że solanka przenika do żółtka, które przestaje być lejące a zaczyna się ciągnąć.
Moje obserwacje i sugestie co to wyżej wymienionego przepisu.
- proporcjonalnie staraj się wydłużyć lub skrócić czas gotowania w zależności od wagi jajka,
- jajka wrzucane na gotującą się wodę mają tendencję do pęknięcia. Staraj się wrzucić jajka ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Zdarza się, że podczas gotowania jajko odbija się od dna naczynia, w którym je gotujemy co powoduje, że może pęknąć. Rozwiązaniem na ten problem jest dodanie soli do gotującej się wody. Pomimo pęknięcia, sól zapobiega wycieknięciu białka z jajka,
- czas między końcem gotowania a wrzuceniem do zimnej wody powinien być jak najkrótszy. Woda powinna być bardzo zimna. Najlepiej aby zawierała kostki lodu,
- użyj czasomierza,
- staraj się wybierać starsze jajka, które łatwiej się obiera. Młode jajka zawierają w sobie niewielkie ilości gazu, które utrudniają obieranie.
Efekt przedstawiam niżej na zdjęciach.
#ramen #gotujzwykopem #kuchnia #przystanekramen
źródło: comment_1608316389K2GDbPJXcrSNmk8bBUlox0.jpg
Pobierzźródło: comment_1608316430bVn4XJ1r1FtpJQDqX70IRI.jpg
Pobierz