Wpis z mikrobloga

Ajitama,
czyli jajko gotowane na miękko, a później marynowane w sosie sojowym z dodatkami.

Składniki na marynatę sojową (4-5 jajek)

Sos sojowy - 100 ml (polecam kikkoman, łatwo dostępny w marketach, żaden house od asia lub tego typu. Staramy się aby składniki były jak najlepszej jakości).

15 g cukru
15 ml mirin
200 ml wody (najlepsza woda butelkowa, filtrowana itp.)
7 g czosnku drobno posiekanego
10 g imbiru drobno posiekanego

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i staramy się delikatnie je podgrzać do rozpuszczenia cukru.

Mój sposób na gotowanie jajek.

Staram się odpowiednio wcześniej wyciągnąć jajka aby osiągnęły temperaturę pokojową. Z racji iż kupuje jajka w rozmiarze M, ważą one około 60g.

Cała filozofia polega na tym, aby do gotującej się wody wrzucić jajko na odpowiednio ustalony czas, a potem je szybko wyciągnąć i włożyć do bardzo zimnej wody aby zatrzymać proces gotowania.
Moje jajko w rozmiarze M (waga 60g) wrzucam do gotującej się wody na 5 minut 45 sekund. Po tym czasie wyjmuje jajko łyżką cedzakową i wrzucam do miski wypełnionej zimną wodą. Czekam około 20 minut. Później obieram jajko i wrzucam do wcześniej przygotowanej marynaty (wybieramy naczynie które pozwoli nam zanurzyć całe jajka). Czas marynowania? W zależności od upodobań. Co do wyżej wymienionego przepisu czekam 8 godzin - im dłużej tym bardziej słone. Jest to czas, który powoduje, że solanka przenika do żółtka, które przestaje być lejące a zaczyna się ciągnąć.

Moje obserwacje i sugestie co to wyżej wymienionego przepisu.

- proporcjonalnie staraj się wydłużyć lub skrócić czas gotowania w zależności od wagi jajka,
- jajka wrzucane na gotującą się wodę mają tendencję do pęknięcia. Staraj się wrzucić jajka ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Zdarza się, że podczas gotowania jajko odbija się od dna naczynia, w którym je gotujemy co powoduje, że może pęknąć. Rozwiązaniem na ten problem jest dodanie soli do gotującej się wody. Pomimo pęknięcia, sól zapobiega wycieknięciu białka z jajka,
- czas między końcem gotowania a wrzuceniem do zimnej wody powinien być jak najkrótszy. Woda powinna być bardzo zimna. Najlepiej aby zawierała kostki lodu,
- użyj czasomierza,
- staraj się wybierać starsze jajka, które łatwiej się obiera. Młode jajka zawierają w sobie niewielkie ilości gazu, które utrudniają obieranie.

Efekt przedstawiam niżej na zdjęciach.

#ramen #gotujzwykopem #kuchnia #przystanekramen
przystanek_ramen - Ajitama,
czyli jajko gotowane na miękko, a później marynowane w so...

źródło: comment_1608316389K2GDbPJXcrSNmk8bBUlox0.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
@przystanek_ramen: Dla samego koloru można marynować jajka w herbacie, kawie czy coca coli, kwestia eksperymentowania. Jajka nie powinny pękać jeśli się je nakłuje igłą. A i można się pobawić z usuwaniem tylko części skorupki przed marynowaniem np. z jednej połowy albo z paru miejsc oddalonych od siebie co finalnie daje ciekawe wzory na jajku.
  • Odpowiedz