Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 175
Żyjesz sobie w Polsce. Postanawiasz zrobić biznes życia. Bierzesz kredyty i budujesz zamek. Jedyny w swoim rodzaju pewnie na skalę europejską. Fajna atrakcja dla regionu. Nagle gdy budowa jest na półmetku pisowce zauważają że jakiś bogacior buduje sobie zamek. Ale jak to tak k---a ?No nie nie. Sprawdźcie wszystko na pewno coś jest nie tak. Nagle doszukują się że jakaś państwowa instytucja dała zezwolenie na budowę a nie powinna. No i c--j wniosek do sądu. Wstrzymać budowę bo polskie państwo dało zezwolenie na budowę nie zgodnie z prawem xD zamykasz biznes komornik do końca życia. Zamek stoi o 30 lat w ruinie. Krążą legendy że kiedyś mieszkał to król Maciuś pierwszy #bekazpisu

karol1213 - Żyjesz sobie w Polsce. Postanawiasz zrobić biznes życia. Bierzesz kredyty...

źródło: comment_1608200644T4A2ogxBJSnE9lE13xAjXE.jpg

Pobierz
  • 158
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

przedstawiono zarzuty siedmiu osobom

najwyraźniej doszło tu do próby korumpowania urzędników

inwestor doskonale zdawał sobie sprawę z tego, że budowa jest nielegalna

@xandra z wykop.pl – innowacyjne, błyskawiczne sądownictwo, od postawienia zarzutu do ogłoszenia wyroku w 5 minut. Zadzwoń teraz!
  • Odpowiedz
Czyli najwyraźniej doszło tu do próby korumpowania urzędników, czyli inwestor doskonale zdawał sobie sprawę z tego, że budowa jest nielegalna, więc to on powinien pokryć wszelkie koszty i jeszcze trafić do więzienia na 6 miesięcy do 8 lat zgodnie z kodeksem karnym.

@xandra: Póki co, postawiono zarzuty, ale nic nie udowodniono. Poczekajmy może do wyroku sądu, bo oskarżanie kogoś, nie jest tożsame z udowodnieniem winy.

Jeżeli faktycznie dojdzie do tego,
  • Odpowiedz
@maver: Ale czego ty ode mnie chcesz? Sprawą zajmują się odpowiednie służby, i to one doprowadzą przed sąd odpowiednie osoby :) Rozmawiamy o tym co JUŻ USTALONO.

@mango2018: Zamku nie powinno tam być i doskonale zdajesz sobie z tego sprawę.
  • Odpowiedz
@xandra a nie uważasz że to spoko zamek? Gdyby tam miał powstać jakiś biurowiec, to bym się zgodził, ale zamek? W jaki sposób on źle wpływa na otoczenie, oprócz tego, że to otoczenie staję się atrakcyjniejsze?
  • Odpowiedz
Zamku nie powinno tam być i doskonale zdajesz sobie z tego sprawę.

@xandra: No właśnie nie rozumiem, dlaczego nie. Bo nie, bo nie, czy są za tym jakieś konkretne argumenty.

Wpływ na środowisko -nie oszukujmy się, to sztuczna wyspa, w lesie przemysłowym.
Brzydki? - mi się tam bardzo podoba i według mnie bardzo fajnie komponuje się
  • Odpowiedz
@Wraniak: @mango2018: taki zamek to świetna atrakcja turystyczna i dobra promocja dla całego regionu. Osobiście z żoną uwielbiamy zwiedzać różne zamki i sam chętnie bym się tam wybrał po zakończeniu budowy.
  • Odpowiedz
@maver: Wolno wyrażać mi swoje zdanie, czy coś mnie ominęło w swobodach praw obywatelskich?

@mango2018: Dlatego.

Według poznańskiej prokuratury, pozwolenie na budowę zostało wydane pomimo niezgodności projektu z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego i z przepisami techniczno-budowlanymi, a także pomimo braku wymaganych opinii, uzgodnień, pozwoleń i sprawdzeń.
  • Odpowiedz
@Pedroo: A gdzie tu widzisz moje ego? Opieram się na potwierdzonych faktach i wyrażam swoją opinię, na postawie tychże faktów, które już zostały ustalone.
  • Odpowiedz
@xandra:

Według poznańskiej prokuratury

Czy rozumiesz co oznaczają te trzy proste słowa, które rozpoczynają cytowaną przez Ciebie wypowiedź i jak one się mają do uznawania przez Ciebie jej dalszej części za niepodważalny fakt?
  • Odpowiedz
@xandra zamek jest całkiem ladny i do tego (poza drobnymi szczegółami) wykonany w taki sposób jak dawne zamki średniowieczne. Ten zamek to jedna z fajniejszych inwestycji jakie widziałem w Polsce. To że powstaję w takim miejscu to jeszcze większy plus, rozwój regionu pod względem turystyki byłby ogromny. No ale wiadomo, w Polsce wystający gwóźdź należy wbić i siedzieć dalej w takim samym stanie
  • Odpowiedz
@maver: Puste? To wasze biadolenie jest puste, doszło do naruszenia prawa i odpowiedzialni za to zostaną pociągnięci do odpowiedzialności czy ci się to podoba czy nie :) Wojewoda już beknął ;)

@Wraniak: Nie, nie jest ładny, jest okropny.
  • Odpowiedz
Według poznańskiej prokuratury, pozwolenie na budowę zostało wydane

@xandra:
Jak już mówiłem:
Póki co, nic nikomu nie udowodniono i to, że prokuratura coś zarzuca, nie oznacza, że jest się winnym.
Wstrzymajmy się może z wydawaniem wyroków do czasu opublikowania uzasadnienia
  • Odpowiedz
@xandra: Czyli nie rozumiesz. W takim razie już spieszę z wyjaśnieniem: Prokuratura może uważać, że zamek postawili kosmici, a główny inwestor handluje dziećmi. To, co ustaliła prokuratura i co publikuje jej rzecznik NIE jest faktem, tylko domniemaniem. Być może zarzuty są słuszne, być może nie. Być może zawinił inwestor, a być może komuś wysoko postawionemu nie spodobało się, że mu nie posmarowali i teraz próbuje inwestycję uwalić. Na tę chwilę
  • Odpowiedz
doszło do naruszenia prawa

@xandra: No i właśnie Ty tu się mylisz. Bo do żadnego naruszenia nie doszło. To, że prokuratura coś tam zarzuca, nie oznacza, że do tego naruszenia doszło. Właśnie dlatego są sądy i obrona, żeby nie można było wydawać wyroków jedynie na podstawie oskarżeń.

Więc do niczego nie doszło a co najwyżej mogło dojść. A mogło, to nie oznacza, że doszło.
  • Odpowiedz
Zburzyć go pewnie nie zburzą, a szkoda.

@xandra: A ja mam nadzieję, że go nie zburzą, bo zamek w mojej opinii jest super i pasuje do miejsca i może być fajną atrakcją w regionie.
  • Odpowiedz