Wpis z mikrobloga

Co wy wiecie o inwestowaniu! #bitcoin? akcje #cdprojektred? #gielda?
Moi drodzy! Cztery lata temu kupiłem 1000 sadzonek choinek (500 jodeł kaukaskich i 500 świerków srebrzystych) przy uśrednieniu 1,50 zł za sztukę. Kolejny koszt to trochę podlewania przez pierwszy rok i siatka leśna do ogrodzenia terenu.
Teraz ceny za jedną choinkę to około 80-120 zł. Matematykę zostawię Wam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#inwestycje #inwestowanie

• 43
  • Odpowiedz
@OjciecPracz: Na pracę zawodową i zarobki z tym związane nie narzekam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bill-adamsonn: Kupowałem przez neta. Już nie pamiętam gdzie dokładnie, ale w bardzo fajnym stanie dotarły.
@bojar: Nawet bez tego wytrzymają do następnych świąt xD
@fortySeven: W moich okolicach taka jest cena mniej więcej.
@thunder08: Około 1,5 za jedną więc to wyszło 1500 zł, plus siatka (nie pamiętam już ile..) i mój czas.
@megaloxantha: Sadzenie i ogradzanie zajęło nam około 4-5 dni. Potem raz w roku musiałem poświęcić
  • Odpowiedz
@WujekGraczyk: Gratki, w mojej rodzinnej okolicy też był taki gość co zaczynał od dzierżawy, dzisiaj z kilku hektarowej posesji wyjeżdżają całe tiry z choinkami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WujekGraczyk:

Sadzenie i ogradzanie zajęło nam około 4-5 dni. Potem raz w roku musiałem poświęcić ze dwa dni na to, żeby je ukształtować i jak pisałem wcześniej pierwszy rok podlewałem jeszcze.

No to wychodzi 10 tysięcy przychodu za 10 dni roboczych (nie licząc tego podlewania).
Jak na biznes niewymagający specjalnych umiejętności to całkiem nieźle, gratki. Jak chciałbyś robić to w większej skali niż kilkadziesiąt drzewek to pewnie trzeba zakładać działalność i zapłacić dochodowy więc netto będzie pewnie
  • Odpowiedz
@WujekGraczyk: moi rodzice obsadzili działkę na którą się przeprowadzali świerkami co metr z planem: "za 3-4 lata wytną i sprzedadzą co drugą a reszta zostanie na taki ładny żywopłot "

prawie 100 drzewek do wycięcia

4 lata później - nie no tak ładnie rosną, niech już zostaną
7 lat później - ło jezu to na boki rośnie, trzeba przycinać bo "co sąsiedzi powiedzą" że żywopłot taki nierówny, mech nam rośnie a nie trawa tniemy wszystkie na wysokości
  • Odpowiedz