Aktywne Wpisy

menelf +5
od lutego biorę codziennie antybiotyk na trądzik torbielowaty i właśnie znowu robi mi się torbiel na mordzie k---a panowie tego się nie da wyleczyć

ZwyklyRoman +12
źródło: ezgif-559409d0898be2ef
Pobierz

Okazuje się że cdpr dał dostęp do cyberpunka developerom proton wcześniej i niby da radę odpalić to na linux. Musieli mieć niezłą zgrywę dewowie myśląc że te glitche to problem z protonem.
Ale swoją droga moim zdaniem używanie wine proton to lepsza droga dla vavle i twórców gier niż próba wydawania jakiegoś steam os czy inne kombinowanie.
#linux
#gry
#cyberpunk2077
@fervi: a kto za to zapłaci? Dla małej rzeszy ludzi? Pytanie jak to na stadi jest zrobione, render na vulkan czy jakieś czy jak? Po za tym napisałem render to tylko część, a reszta silnika?
Vulkan jest przenośny, więc piszesz jeden kod i powinien działać bez problemów nawet na Androidach, podczas gdy DirectX jest Windows only
@fervi: Nie musisz mi tłumaczyć co i jak bo ja zawodowo piszę soft na linuksy. Directix jest też na ich konsoli czyli PC + xbox. Czyli głóny rynek. PS5 też nie ma vulkana. Switch ma ogl/vulkan. Ale tam mogą być też rozszerzenia specyficzne dla platformy(coś od nvidia). Napisałem ci
Natomiast jeśli PS5 ma własny render to trzeba i tak przepisać wszystko ( ͡° ͜ʖ ͡°) Więc takie "Jakoś pójdzie przez Wine" nie ma
@fervi: co to jest natywna gra na linuksa?
@CukrowyWykop: https://www.ppa.pl/faq/programowanie/68/co-to-znaczy-natywny-program
Bo kupa softu na linuksa napisana jest w czymś w rodzaju C++ z wykorzystaniem libek które są w miarę multiplatformowe. I to tyle. Ale to nie musi być w cale łatwe np. na win używa się msvc a na lin gcc i tu mogą być
Oczywiście może z bezkosztowością to przesadziłem, ale jest to tańsze niż wręcz przepisanie wielu rzeczy od nowa, bo wykorzystujemy taką architekturę, której nie ma na innych systemach.
Bardzo fajnie pokazuje portowanie
@fervi: na windows przeważnie piszę się w msvc. Gcc nie ma na window jest tylko mingw który miewa problemy. Do msvc są dodatkowe toole.
Biorąc konkretne narzędzia powinniśmy wiedzieć jaki cel chcemy osiągnąć. Jeśli poprosiłbym Ciebie o napisanie aplikacji na Androida, nie wykorzystałbyś raczej MSVC. Ale tak samo jakbym poprosił by ta sama aplikacja była na Androida i np. Linuksa to byś nie napisał
@fervi: nie komercyjnie. Robiłem porty open sourcowego silnika 3d na windows przy użyciu mingw miewaliśmy problemy.
Cel to zarobek. Czy najieksyz rynek to pc i xobox? Tak to bierzemy to oc najlepiej nam pozwoli napisać soft + dopinamy się do play station. Zauważ że już tu masz ogromny problem przez mnogość sprzętu i
@CukrowyWykop: Czyli lepiej nie robić gier twoim zdaniem na PC?
@fervi: nie w dużych aplikacjach. Szczególnie na linuksie z niedorobionymi X-serwerami czy problemami z sterownikami grafiki.