Wpis z mikrobloga

https://www.reddit.com/r/pcgaming/comments/ka48bk/cyberpunk_2077_runs_on_linux_through_the_steam/

Okazuje się że cdpr dał dostęp do cyberpunka developerom proton wcześniej i niby da radę odpalić to na linux. Musieli mieć niezłą zgrywę dewowie myśląc że te glitche to problem z protonem.

Ale swoją droga moim zdaniem używanie wine proton to lepsza droga dla vavle i twórców gier niż próba wydawania jakiegoś steam os czy inne kombinowanie.
#linux
#gry
#cyberpunk2077
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fervi: załóżmy że masz render tylko w dx12. Tak musisz przepisać go na vulkan/opengl. Wiadomo ue czy unity ma to domyślnie ale niektórzy mają swój silnik(jak redzi) czy mocno modyfikują silnik. Po za tym sam silnik to nie tylko render ale mogą być inne dependency. I po prostu taniej może wyjść uruchamianie przez proton, bo może wymagać mniej pracy i tyle. Chodzi o hajs.
  • Odpowiedz
równie dobrze można zrobić render od razu na Vulkan i przenosić bez problemu wszędzie gdzie chcesz

@fervi: a kto za to zapłaci? Dla małej rzeszy ludzi? Pytanie jak to na stadi jest zrobione, render na vulkan czy jakieś czy jak? Po za tym napisałem render to tylko część, a reszta silnika?
  • Odpowiedz
@CukrowyWykop: Z tego co wiem to gry w Stadii są na Vulkanie robione.
Vulkan jest przenośny, więc piszesz jeden kod i powinien działać bez problemów nawet na Androidach, podczas gdy DirectX jest Windows only
  • Odpowiedz
Vulkan jest przenośny, więc piszesz jeden kod i powinien działać bez problemów nawet na Androidach, podczas gdy DirectX jest Windows only

@fervi: Nie musisz mi tłumaczyć co i jak bo ja zawodowo piszę soft na linuksy. Directix jest też na ich konsoli czyli PC + xbox. Czyli głóny rynek. PS5 też nie ma vulkana. Switch ma ogl/vulkan. Ale tam mogą być też rozszerzenia specyficzne dla platformy(coś od nvidia). Napisałem ci
  • Odpowiedz
@CukrowyWykop: No jeśli zakładamy, że gra jest natywna na Linuksa też to powinieneś odpalić. Oczywiście możemy zakładać, że ktoś nie ma obsługi Vulkana, bo ma kartę 5 lat+ czy inny tego typu wypadek przy pracy. Ale to już raczej nie twój problem.

Natomiast jeśli PS5 ma własny render to trzeba i tak przepisać wszystko ( ͡° ͜ʖ ͡°) Więc takie "Jakoś pójdzie przez Wine" nie ma
  • Odpowiedz
No jeśli zakładamy, że gra jest natywna na Linuksa też to powinieneś odpalić

@fervi: co to jest natywna gra na linuksa?

Oczywiście możemy zakładać, że ktoś nie ma obsługi Vulkana, bo ma kartę 5 lat+ czy inny tego typu wypadek przy pracy. Ale to już raczej nie twój
  • Odpowiedz
Tylko nie musisz mieć. Wiele aplikacji można albo "bezkosztowo" albo z małym nakładem pracy przeportować na inne platformy. Tak na przykład przeportowano mnóstwo softu Linuksowego na Windowsa.

Bo kupa softu na linuksa napisana jest w czymś w rodzaju C++ z wykorzystaniem libek które są w miarę multiplatformowe. I to tyle. Ale to nie musi być w cale łatwe np. na win używa się msvc a na lin gcc i tu mogą być
  • Odpowiedz
@CukrowyWykop: No ok, ale to też po części problemy programistów. Można pisać wszystko w GCC / Clang i sobie oszczędzić zabaw z MSVC. To jak będziesz przenosił projekt zależy od tego jak zaczniesz go budować wręcz od pierwszej linijki.

Oczywiście może z bezkosztowością to przesadziłem, ale jest to tańsze niż wręcz przepisanie wielu rzeczy od nowa, bo wykorzystujemy taką architekturę, której nie ma na innych systemach.

Bardzo fajnie pokazuje portowanie
  • Odpowiedz
No ok, ale to też po części problemy programistów. Można pisać wszystko w GCC / Clang i sobie oszczędzić zabaw z MSVC

@fervi: na windows przeważnie piszę się w msvc. Gcc nie ma na window jest tylko mingw który miewa problemy. Do msvc są dodatkowe toole.

To jak będziesz przenosił projekt zależy od tego jak zaczniesz go budować wręcz od pierwszej
  • Odpowiedz
@CukrowyWykop: Nie wiem, wiele projektów jest portowanych przez MinGW (np. dzięki cross kompilacji), masz jeszcze Cygwina całego z masą bibliotek i aplikacji. Chociaż pewnie do portowania gier się nie nadaje.

Biorąc konkretne narzędzia powinniśmy wiedzieć jaki cel chcemy osiągnąć. Jeśli poprosiłbym Ciebie o napisanie aplikacji na Androida, nie wykorzystałbyś raczej MSVC. Ale tak samo jakbym poprosił by ta sama aplikacja była na Androida i np. Linuksa to byś nie napisał
  • Odpowiedz
Nie wiem, wiele projektów jest portowanych przez MinGW

@fervi: nie komercyjnie. Robiłem porty open sourcowego silnika 3d na windows przy użyciu mingw miewaliśmy problemy.

Biorąc konkretne narzędzia powinniśmy wiedzieć jaki cel chcemy osiągnąć.

Cel to zarobek. Czy najieksyz rynek to pc i xobox? Tak to bierzemy to oc najlepiej nam pozwoli napisać soft + dopinamy się do play station. Zauważ że już tu masz ogromny problem przez mnogość sprzętu i
  • Odpowiedz
Więc teraz pytanie czy nie można tego rozszerzyć na możliwie najwięcej platform

@fervi: nie w dużych aplikacjach. Szczególnie na linuksie z niedorobionymi X-serwerami czy problemami z sterownikami grafiki.
  • Odpowiedz