Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Jak sobie radzicie z wyborem momentu realizacji zysku? Co decyduje o tym że uznajecie konkretny zysk za satysfakcjonujący i go realizujecie? Przyznam się że mam z tym problem. O ile moment kupna oparty na ogólnym sentymencie i analizie fundamentalnej mam mniej więcej ogarnięty. To już wybór momentu sprzedaży u mnie kuleje. #gielda #inwestowanie
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniok: sprzedaje kiedy widzę rozgrzane do czerwoności RSI. Dziś przykładowo puściłem CCC bo o ile jest na fali wzrostowej, to RSI jest na poziomie 90/100 - to wieści przejściowa korektę, wiec wywaliłem papier.
  • Odpowiedz
  • 0
@Zany: gdzie mogę sobie taki wskaźnik dla danej spółki zobaczyć? Albo inaczej. Gdzie polecasz takie coś oglądać?
  • Odpowiedz
@maniok: Ja dzisiaj oddałem czempiona, kupionego po 49 zł a oddałem po 62. Miałem oddać po 60 w górę i oddałem. Po prostu stwierdziłem, że przyda się jakiś "zysk" przed świętami.
  • Odpowiedz
@Zielony_Pio: RSI, ale jeszcze lepszym wskaźnikiem jest MACD. Jak dwie linie przetną się na wzniesieniu to sygnał mocnej sprzedaży. Jeśli przetną się w momencie tworzenia wzniesienia to sygnał do kupna.
  • Odpowiedz
@maniok: topstock.pl wybierasz papier, zakładka analiza techniczna i wybierasz RSI. Sprawdzaj zawsze interwał dzienny i tygodniowy bo się różnią i dniowy może być rozgrzany ale tygodniowy może być nadal chłodny i wtedy nie warto wywalać papieru. Korekta dzienna to spoko sprawa jeżeli jest miejsce jeszcze w tygodniowej fali
  • Odpowiedz
  • 0
Jak ktoś ma jakieś inne mechanizmy czy też założenia z którymi chciałby się podzielić to proszę się nie krępować. Innym się przyda a postującemu może ktoś rzucić inne światło na jego metodę
  • Odpowiedz
@maniok: No właśnie problem w tym że nie mam żadnego mechanizmu na zamknięcie pozycji. A że jestem chciwy jak #!$%@? to już kilka okazji mi minęło, przez co kapitał się kisił. Wiadomo że nigdy górki się nie trafi, ale zdaję sobie sprawę z własnego problemu. W założeniach jak otwieram pozycję, to sobie mówię że np przy 20% zysku się ewakuuję ale przychodzi dzień, gdzie mi pokazuje 19,5 i mój głupi
  • Odpowiedz
@maniok: Ja sprzedaję tylko, jeśli patrząc na spółkę nie widzę perspektywy na lata. Ale ja inwestuję długoterminowo. Wiele razy żałowałem sprzedaży. Masz jakąś niskoprowizyjną platformę? Ja siedzę głównie na mbanku i 0.29% na giełdy zagraniczne trochę też mnie trzyma w ryzach,
  • Odpowiedz
@ninor: jestem na Aliorze, bardziej celuje w średni termin np 6miesięcy. Na długi termin mam założone IKE w BOŚ ale jeszcze nic tam nie wpłaciłem. Jak ustabilizuje mi się sytuacja mieszkaniowa to wtedy będę wpłacał tam
  • Odpowiedz
@maniok: Całkiem spora prowizja, z daytradingiem ciężko. Jeśli chodzi o sprzedaż: Jeśli chcesz się bawić w analizę wiadomości, to są takie eventy, do których wartość/hype rośnie, warto sprzedać przed nimi. Np. premiera cyberpunka u cdprojekt RED. 3 dni przed premierą -> w dół.

Tak bardziej technicznie, to możesz sobie ustalić strategię, która zawiera ile musi wzrosnąć i ile moze spaść. Nie sprzedajesz na górce, ale dalej korzystnie. Czyli mówisz sobie:
  • Odpowiedz