@1Lupa: 5 letnie dziecko, któremu w godzinę wyjaśniłem zasady gry przy podobnym ułożeniu figur, dał radę zamatować. Może to nie jest gra dla Ciebie skoro nawet nie rozumiesz co się stało? xD
@1Lupa: Problem polega na tym że nie rozumiesz jakie są zasady tej gry ( ͡°ʖ̯͡°) Szachy to nie jest wojna. Nie chodzi o to żeby zbić wszystkie figury przeciwnika albo zebrać jak najwięcej hetmanów. Chodzi o to zeby zrobić szach-mat, czyli atakować króla w takiej pozycji, żeby nie mógł on nigdzie uciec.
To co zrobiłeś to klasyczny błąd -> zablokowałeś króla, nie ma gdzie się ruszyć bo każde
@Equinoxe: @KorczakSzcz: @Mariodrack: @Elitar: @gobblin: @thomekh: @polowczyk: @WilczurZnahor: Nie ma co od razu krytykować. Nie wiedziałem, że jest takie coś jak PAT albo inaczej - wiedziałem, że jest, ale nie wiedziałem, że jest to równoznaczne z przegraną albo remisem. Założyłem, że skoro go zablokuję to tak jakbym wygrał. Miałem dwa pionki wysoko to postanowiłem z nimi
@1Lupa: Spoko :) nie krytykuje. Miałem wykop otwarty na tagu jakis czas i mi sie pojawiło i nie widziałem ze juz są komentarze:) po wyslaniu mojego zobaczylem, że wielu wyjaśniało srpawe przede mna.
@gobblin: fajne zadania tylko szkoda, że inne rozwiązanie niż przewiduje system liczy jako błąd, a zdarzają się zadania, że nie ma to znaczenia czy skoczkiem staniesz w tę czy w drugą stronę. W każdym razie to nic wielkiego :) Dzięki za zadania
@1Lupa: W którym zadaniu coś takiego trafiłeś, bo nie widziałem, żeby takie rzeczy się działy? W załączonym przykładzie jeśli zagrasz skoczkiem w lewo na d6 to jest mat, ale po ruchu w prawo na f6 mata nie ma, bo zbija go czarny skoczek. @Retoryk: też fajna stronka, chyba nigdy na niej nie byłem
#szachy
źródło: comment_1607431439HJNM1PgjNZSVths9kVk7Rr.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@1Lupa: czyli dostałeś dwa punkty, wszystko gra.
Szachy to nie jest wojna. Nie chodzi o to żeby zbić wszystkie figury przeciwnika albo zebrać jak najwięcej hetmanów. Chodzi o to zeby zrobić szach-mat, czyli atakować króla w takiej pozycji, żeby nie mógł on nigdzie uciec.
To co zrobiłeś to klasyczny błąd -> zablokowałeś króla, nie ma gdzie się ruszyć bo każde
Nie ma co od razu krytykować. Nie wiedziałem, że jest takie coś jak PAT albo inaczej - wiedziałem, że jest, ale nie wiedziałem, że jest to równoznaczne z przegraną albo remisem. Założyłem, że skoro go zablokuję to tak jakbym wygrał. Miałem dwa pionki wysoko to postanowiłem z nimi
@1Lupa: http://zadania.szachowe.pl/
@1Lupa: mój ulubiony rodzaj graczy XD w 50% właśnie się kończy patem
W załączonym przykładzie jeśli zagrasz skoczkiem w lewo na d6 to jest mat, ale po ruchu w prawo na f6 mata nie ma, bo zbija go czarny skoczek.
@Retoryk: też fajna stronka, chyba nigdy na niej nie byłem
źródło: comment_1607509844K879TlTbkNIRFvy47vdU8U.jpg
Pobierz