Wpis z mikrobloga

Jak to jest z prawami autorskimi związanymi z #arduino ?

Powiedzmy, że chcę zrobić układ z ultradźwiękowym sensorem zliczający przejścia przez drzwi i pokazującym wynik na wyświetlaczu (to hipotetyczna konstrukcja, nie planuję akurat tego robić). Soft piszę sam, schemat połączeń - własny, podzespoły kupuję jako gotowce. I chciałbym to sprzedawać.
Jak formalnie i jak zwyczajowo wygląda kwestia użycia Arduino do takich komercyjnych projektów - są jakieś ograniczenia? Dotyczy Europy.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bialy100k: pamiętaj że Arduino jest bardzo drogie jak na to co oferuje (sam mikrokontroler to cena kilku zł)
Pomyśl ile byś więcej zarobił zamiast używać Arduino

+ Arduino nie ma debuggera - to jest tragedia
  • Odpowiedz
@bialy100k: arduino ma otwarte źródło, więc raczej gitara. Z resztą nie wiem co tam niby mieliby do gadania jak schcemat to podstawowy gotowiec prosto z datasheeta atmela
  • Odpowiedz
dużo się dowiesz o tym co i jak w tym działa (przyda się na bugfixy w przyszłości)

@Deno: Z tym to już pewnie będzie ciężko - nie te lata, bo blisko do 60-tki, a ostatnio programowałem 35 lat temu (assembler Z80 i jakieś BASIC'e) - a jednocześnie nadal mam dużo "nieskończonych" projektów domowych :)

1.Są podróby Arduino

@Deno: Mam takich z 6 sztuk, zamówiłem kolejne :)
  • Odpowiedz
@Deno: które arduino nie ma debaga? Atmega328p na jak na kołkach, co to za programowanie uC jak nie masz programatora.
@bialy100k: nie wiem jak jest z gotowcem ale jak masz na myśli jakiś relatywnie prosty projekt to lepiej będzie zrobic dedykowana pcb, niestety layot by arduino to kupa straszna.
Co do licencji na hardwar nie wiem, do tej pory myślałem ze tobopen hardware ale ofc mam prawo sie
  • Odpowiedz
@Analityk:
Dobra - chcę robić obudowy do Arduino. Mam czym robić, zrobiłem prototypy do Uno R3 i pracuje nad nano, wyglądają tak jak niżej:
Są "smuklejsze" i dokładniejsze od chińskich i mają (opcjonalnie) nóżki, gniazda do połączeń są zlicowane z pokrywą, tak, ze nie trzeba grzebać wewnątrz otworu, nie trzeba też przykręcać samego Arduino do obudowy - jest osadzone inaczej. Kwestia elektroniki i softu to u mnie "drugi plan" -
bialy100k - @Analityk: 
Dobra - chcę robić obudowy do Arduino. Mam czym robić, zrobi...

źródło: comment_1607214416lhuexSwqp65TiSDeEGvNUm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Analityk: No właśnie zastanawiałem się "jak daleko" sięga CC. Też nie sądzę - bo przecież zwykle nawet w autach nie czepiają się "zastępników", ale dobrze znać opinię środowiska - dlatego pytam.
  • Odpowiedz
@bialy100k do obudowy nie potrzebujesz żadnej zgody czy licencji. Jedyna rzecz która może być wątpliwa to nazwa - nie może sugerować że to oficjalny produkt arduino. Ja bym zrobił tak że jak zarobię ze sprzedaży na prawnika to wtedy pójdę po poradę prawną. W obudowach jest ogromna konkurencja, ciężko będzie się tu wybić. Mało jest obudów w których mieści się coś dodatkowego - shield albo płytka prototypowa, to może być nisza.
  • Odpowiedz
@bialy100k projektujesz i zlecasz cięcie? Czy może masz sprzęt do cięcia akrylu? Masz gięte detale też? Ile czasu potrzebujesz na jeden element? Może miałbym coś do narysowania na szybko, miałem drukować w 3D ale jak patrzę to wygląda to lepiej.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
projektujesz i zlecasz cięcie? Czy może masz sprzęt do cięcia akrylu? Masz gięte detale też?

@hitherto: Projektuję sam (od wielu lat) sprzęt własny, gięcie możliwe - ale w tej chwili ,,od ręki" gnę do ok. 10cm szerokości, grubości 2-3mm. Jednak jeżeli będzie konkretne zamówienie to i pewnie dam radę i z pół metra szerokości i grubsze.
  • Odpowiedz