Wpis z mikrobloga

Fajny s'e mirki strych zrobiłem ? Poprzedni właściciele domu rzucili tylko dech, które ściskały izolację - ja chciałem mieć porządny składzik.

-podłoga na loft legs (90 sztuk), mocnowana na joystach co 30 cm
-większość deckingu użyłem ponownie, musiałem dokupić 2 zestawy aby dosztukować brakujące
-oświetlenie z jakieś wygrzebanej z pudła taśmy led
-półki z osb 12mm i listewek żeby były lekkie
-dorzuciłem trochę wełny - dwie rolki Kanufa 200mm, weszło by jeszcze trochę ale bez przesady
-zużyłem prawie 400 wkrętów do drewna
-na święta śfagier-budowlaniec zainstaluje fachowo schody przy okazji innej roboty u mnie

Pierwszy raz robiłem coś takiego, efekt końcowy oceniam na 7.5/10. W kocu ma działać a nie ładnie wyglądać, to tylko strych. Całkowity czas pracy (półki miałem docięte wcześniej w B&Q) to jakieś 12h wieczorami po pracy.

#diy #budujzwykopem #uk #emigracja #chwalesie
  • 18
@Wujek_Fester: ladnie, fachowiec u mnie wycenil (w new build) zabudowe 12m2 (loftlegs 280mm i osb) plus przeniesienie w inne miejsce drabiny (taka drewniana skladana na 3 czesci, chowa sie do drzwiczek) na £1.2k. Podobno sa tak oblozeni robota ze terminy dopiero na kwiecien maja.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kaktusak: ciekawe nie wiedzialem tego bo jak pytalem tych agentów od nowych domow mowia, ze mowimy ludziom, ze w teorii nic nie moga tam przechowywac ale oczywiscie walizke czy pudlo mozna tam wrzucic, zadnych konkrentych danych liczbowych ¯\_(ツ)_/¯
@adriano30: Mialem wizyte surveyo'ra z firmy instalujacej te nogi
https://www.loftzone.co.uk/
Troche grzebalem wokol tematu bo nie chce stracic/naruszysc 10 letniej NHBC gwarancji przez zabordowanie strychu ale chwala sie ze maja pisma z NHBC ze to nie narusza gwarancji (jak zrobisz to poprawnie). Gdzies w regulacjach/specs NHBC widzialem te informacje o wytrzymalosci belek na strychu (ze musza zapewniac temporary access to dachu - bo jakos polozyli ten dach 100kg deckerzy:) lazacy po
@adekad: nam mowil ze przez wfh ludzie przerabiaja pokoje na office i potrzebuja przerzucic graty na strych:) no i pewnie ten grant ale on i tak malo co obejmuje, myslalem nad air heat pump ale wyglada na to ze "sie nie oplaca"
@Wujek_Fester: tak wlasnie liczylem, 200£ za sredni zestaw loftzone, do tego z 150 na plyty, 100 za drabine https://www.diy.com/departments/3-section-12-tread-26mm-insulated-hatch-folding-loft-ladder-kit/3663602522492_BQ.prd?storeId=1360
do tego jakies swiatlo, wyjdzie z 500£, reszta za dzien roboty dla nich, troche szkoda cebulowej duszy:(.
Z drugiej strony zona nie ufa wystarczajaco moim DIY zdonlosciom i najgorsza jest ta drabina, istniejaca klapa jest za mala dla niej i trzebaby wyciac nowa dziure w pokoju plus montaz nowego obramowania