Wpis z mikrobloga

Czy jest coś w życiu cenniejszego nad miłość? Ludzie mają skrzywioną definicję tego słowa, wstydzą się go, jest to temat tabu, a okazuje się, że wszystko co robimy, dlaczego żyjemy, po co żyjemy, dlaczego pracujemy jest właśnie po to by żyć przyjemnie, zjeść dobrze, potańczyć, pobawić się, kupić fajny samochód, mieszkanie, mieć dobry seks i kochać siebie nawzajem. Ale dlaczego jak się komuś powie o miłości czy próbuje być miłym, życzliwym, wyrozumiałym to spotyka się to z odrzuceniem, niechęcią, wstydem, niezrozumieniem, wyśmianiem, gdy tymczasem każdy żyje właśnie dzięki i dla miłości? Dziwne jest to bo w ludziach jest jakby zakorzeniony chory syndrom, którego nie rozumieją i nie chcą go, a jednak według niego żyją. Przecież wszystko co czynimy, czynimy dla przyjemności, a ta jest przyczyną miłości i celem jest miłość.
#przemyslenia #pytanie #milosc #filozofia
  • 8
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@biliard: niestety jest to oparte na obserwacjach. Osoba za którą byłem gotów oddać życie po 5 latach stwierdziła że już mnie nie kocha, a ja od tamtego czasu już prawie 2 lata nie mogę przestać za nią tęsknić. Wiem że podobnie jest w przypadku wielu kobiet
  • 0
@bigos555: z facetami jest raczej inny problem - wielu chce jedynie seksu albo czegoś na chwilę, nie poważnego związku. Jednak kiedy facet już się angażuje to nie nudzi się związkiem tak łatwo. Nie do wiary że ktoś kto świata poza tobą nie widział potrafi tak nagle odejść (,)
to nie nudzi się związkiem tak łatwo

@Zales360: Bez przesady, znajdziesz wielu facetów którzy porzucili swoje partnerki bo się "odkochali". To są kwestie indywidualne i nie ma co przesadnie rozdzielać ich płciowo.
  • 0
@kubako: nie, opieram to na podstawie przypadków które znam. Owszem, zdarzają się wyjątki ale statystyka mówi sama za siebie. Wystarczy poczytać trochę o psychologii każdej płci