Aktywne Wpisy
![GrzeesiekLBL](https://wykop.pl/cdn/c3397992/GrzeesiekLBL_fTwwKQ58Ow,q60.jpg)
GrzeesiekLBL +423
![GrzeesiekLBL - Santander robicie to źle... Mam nadzieję, że takie rzeczy nie dzieją s...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/df941fe806d26c5e0b06950455507620ff21a2735f67eadc46e1ad40ebb13b8c,w150.png?author=GrzeesiekLBL&auth=d00981f36c0efd1b4b7440a47569bc2b)
![dewey](https://wykop.pl/cdn/c3397992/dewey_k4dVwMyQEy,q60.jpg)
dewey +58
Pochwale się wczorajszym zakupem. Nie sądziłem, że mój SMP300 wskoczy tak łatwo do rotomatu. Zakochałem się.
#zegarki #watchboners
#zegarki #watchboners
![dewey - Pochwale się wczorajszym zakupem. Nie sądziłem, że mój SMP300 wskoczy tak łat...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b44754041f950a0b66517bfe1046ff35f8c234284ae867910053f6c2cd31656e,w150.jpg?author=dewey&auth=ad53cfe1bcdb955add95cd3057942c66)
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Zrobiłem IPA z zestawu z zacieraniem, ale mam problem. Po niecałych 6h od zadania drożdży powstała ładna piana, woda w rurce bulgotała aż miło, ale temperatura trochę uciekła do góry. Przeniosłem nastaw do kotłowni, gdzie mam ok 17-20°C i nagle wszystko zaczęło zwalniać. Cała piana opadła, z rurki CO2 ulatnia się raz na 30 sekund, a na dnie powstał gruby osad z drożdży. Wygląda to tak, jakby skończyło burzliwą fermentację drugiego dnia (╯°□°)╯︵ ┻━┻. Czy na vikopie są jacyś piwowarzy, którzy podpowiedzą co mogłem skopać? Za zimno im nie powinno być, może to szok termiczny?
Spadek temperatury powoduje też zwiększenie rozpuszczalności co2 w cieczy więc wszystko w normie.
Powodzenia z
@wertychochlik: dałbym z dziesięć plusików gdybym mógł za sam punkt 10. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Piwo fermentowane w 25 stopniach otoczenia ma ww. walory
Inny wybór to FM27, równiez pasują do chmieli amerykańskich, dając lekkiego grejfruta w smaku.
Te drożdże najlepsze są w temp. otoczenia 20-22 stopni, nie więcej.