Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem z Arduino Pro Micro.

Chciałbym zrobić pedały orczyka do symulatora. Ogólnie wszystko gra jak należy jeśli chcę uruchomić kod z Arduino IDE (np. program napisany z joystick.h), natomiast chciałbym użyć w tym celu oprogramowania MMjoy2. Aby je zgrać potrzebuję mieć arduino w bootloader mode.
Robię wszystko jak w tutorialach, tzn. uziemiam pin RST dwa razy, pojawia się w menadżerze urządzeń "USB Serial Device (COM4)" a następnie po kilku sekundach "USB Serial Device (COM5)", ale niestety to pierwsze to chyba nie jest tryb bootloadera ( ͡° ʖ̯ ͡°), bo nie mogę uploadować nowego firmware (mmjoy2). W tutorialach gdy arduino jest w trybie bootloader to w menadżerze pojawia się jako "Arduino Micro bootloader (COMX)", więc zakładam, że z tym pewnie jest u mnie problem.

Czy ma ktoś jakiś pomysł, co może być nie tak?
#arduino #dcs
c172pilot - Mirki, mam problem z Arduino Pro Micro.

Chciałbym zrobić pedały orczyk...

źródło: comment_1606666612lzVvE3mzOK6lHRJWvXfFBr.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@c172pilot: ale ogólnie jak masz już hexa, to ten bootloader (bo rozumiem to jest jakiś specjalny bootloader usb, poza tym bootloaderem arduinowym standardowym) ci jest niepotrzebny, możesz korzystać ze zwykłego, z linii poleceń tylko wklepujesz avrdude i odpowiednie opcje i bzikasz
  • Odpowiedz
@zwei: Tzn. nie wiem czy rozumiesz co miałem na myśli - programy które wgrywam przez Arduino IDE działają jak należy, bez żadnych problemów, jedynie nie wiem jak zrobić by arduino weszło w tryb bootloadera tak aby wgrać firmware mmjoy2 na niego
  • Odpowiedz
@c172pilot: ok, no tak, spróbuj wgrać tego hexa przez avrdude, bo Arduino IDE robi to samo - tworzy hexa i wgrywa go przez bootloader używając avrdude.
  • Odpowiedz
@zwei: Ok, dzięki, udało się.
Dla potomnych, oto co zrobiłem - kierowałem się tym filmikiem, jednak cmd nie lubi gdy ścieżka do pliku zawiera spacje, więc musiałem dać ścieżki w cudzysłowy. Następnie też miałem problem z tym, że do folderu "WindowsApps" nie miałem uprawnień dostępu, więc musiałem je sobie nadać (wg poradnika z neta).
  • Odpowiedz