Ćwiartki trafiają do wędzarni!! 2 godziny poleżą w dymie.
Mix drewna: •Buczyna •Olcha •Śliwka
24h leżały w solance z peklosoli i soli zwykłej w proporcjach 1/2
Nie dodawałem innych przypraw, chciałem w ten sposób zachować oryginalny smak tego mięsa, który uważam za atrakcyjny.
Mam 18 lat i to są moje pierwsze udka wykonane zupełnie samodzielnie!!!!!
Jeszcze nigdy nie miałem okazji podzielić się swoim wyrobem z kimś spoza mojej rodziny. Z tego względu organizuje #rozdajo gotowego złotego udka!! Zdjęcie wstawiam za 2h gdy już skończy się cały proces wedzenia. Wyniki rozdajo jutro godz. 18!
Liczę na to, że znajdzie się osoba chętna spróbowania mojego wynalazku
@MEATeate: o raju uwielbiam takie po schłodzeniu ( ͡°͜ʖ͡°)mega pyszne, szkoda ze warunki lokalowe nie pozwalają na wędzarnie ale wędził bym jak szalony( ͡°͜ʖ͡°)
@MEATeate: 24h w solance bez nastrzykiwania to trochę krótko dla mięsa z kością, tak na trzy-cztery dni bym zostawił minimum. Jaka temperatura wędzenia? Daj znać jak wyszło ( ͡°͜ʖ͡°)
@shadowsniper są wędzarnie 'balkonowe'. Mam mieszkanie z ogródkiem i żeby nie przeszkadzać sąsiadom właśnie taką kupiłem. Na ten moment wędzidłem ryby i kiełbasy, ale kurczak też chodzi mi po głowie. Drugą taką wędzarnie kupiłem rodzicom i używają jako uzupełnienie do grilla. Fajna sprawa i z tego co widziałem na YouTube to ludzie wędzą nawet w domu, chociaż nie wiem czy bym się na to pokusił nawet przy dobrze działającym okapie
@JemioloSeba nie wiem czy jestes ekspertem i czy moge wziac Twoje slowa pod uwage ale szczerze wg receptury z ktorej korzysta moj ojciec od lat i czerpiac wiedze z internetu peklo do drobiu daje wiekszosc osob. Wiec musi to cos znaczyc
Ćwiartki trafiają do wędzarni!! 2 godziny poleżą w dymie.
Mix drewna:
•Buczyna
•Olcha
•Śliwka
24h leżały w solance z peklosoli i soli zwykłej w proporcjach 1/2
Nie dodawałem innych przypraw, chciałem w ten sposób zachować oryginalny smak tego mięsa, który uważam za atrakcyjny.
Mam 18 lat i to są moje pierwsze udka wykonane zupełnie samodzielnie!!!!!
Jeszcze nigdy nie miałem okazji podzielić się swoim wyrobem z kimś spoza mojej rodziny. Z tego względu organizuje #rozdajo gotowego złotego udka!! Zdjęcie wstawiam za 2h gdy już skończy się cały proces wedzenia. Wyniki rozdajo jutro godz. 18!
Liczę na to, że znajdzie się osoba chętna spróbowania mojego wynalazku
Pozdrawiam mięsożerców!!!
#wedliniarstwo #bojowkawedliniarska #wyrobydomowe #chwalesie #gotujzwykopem #mieso
https://edition.cnn.com/2019/07/08/uk/curry-seagull-trnd/index.html
@ari9217
@Reezu
Mieso bylo nastrzykiwane. Zdjęć nie dodalem bo padl mi telefon ale jak tylko wroce do domu to wrzucę foty!!
Jeżeli chodzi i mix drewna z doświadczenia polecam:
dąb/czereśnia
Przy pół na pół ładnie się reguluje temperaturę i aromacik przekozak