Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 13
@twoi_oyciec: Ale to jest wiedza ogólna, która nawet nie wymaga, żeby akurat tę książkę przeczytać. Nie czytałam Lalki (bo nie trawię Prusa), ale i tak wiem, że Łęcka to p0lka. Nie da się takich rzeczy nie wiedzieć, jeśli w ogóle cokolwiek się światem interesować i mieć jakikolwiek styk z choćby tylko popkulturą.
  • Odpowiedz
@Gao_Mniejszy: Niby beka z faceta ale jednak częściowo się z nim zgadzam i uważam, że niekojarzenie w ogóle takiej klasyki to jednak wstyd. Przecież tego nie trzeba się nawet uczyć. Po prostu wystarczy być człowiekiem i nie żyć pod kamieniem.
  • Odpowiedz
Zastanawiam sie czemu tak duzo ludzi usprawiedliwia ta dziewczyne.Przecież nie trzeba znać książki,wystarczy że się wie,że byli to trzej muszkieterowie i odpowiedz sama sie nasuwa.To wiedza ogólna i jeśli mówiła coś o włóczni to tak jakby mówić że Harry Potter posługiwał się bronią palną
  • Odpowiedz
@twoi_oyciec: przecież nie chodzi o to co czytałeś a co nie, a o kojarzenie konkretnych postaci. To jest objaw inteligencji, nawet jak nie czytałes Sherlocka Holmesa to wiesz jakiej narodowości był bo masz tą wiedzę z masy innych porównań, artykułów, materiałów, wiesz z jakiej powieści pochodzi ksiądz Robak, a Robin Hood nie kojarzy ci się z kumplem Batmana. Podobnie ma się rzecz z trzema muszkieterami.
  • Odpowiedz
@Gao_Mniejszy: Czytałem to, swoją drogą taka średnia książka - z książki nie pamiętam czym walczyli, bo co to ma za k---a znaczenie w dzisiejszych czasach? Odpowiedź bym trafił, bo znam pojęcie książki ,,Płaszcza i szpady", którego przedstawicielem są wlasnie Trzej muszkieterowie.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
@rakiwo: @Shooter6661: @DumnaAniemia: no o trzech muszkieterach ja na przykład słyszałem, ale skąd niby mam znać ich imiona? To też jest jakaś wiedzą podstawowa? Czytałem mnóstwo książek w czasach szkolnych, ale ta nie była lekturą, a tematyka mnie nie interesowała. Dlatego też pewnie nie widziałem żadnego filmu o trzech muszkieterach. A przez ludzi w komentarzach do tego wpisu (też mi się wyświetlił na LI) ludzie mi
  • Odpowiedz
@Protojanusz: @Ghost2 Nie czytałam książki ani nie oglądałam filmu - też mnie ten temat specjalnie nie interesuje ale jednak znam imiona bohaterów i pisarza. Nie potrafię powiedzieć skąd. Taką wiedzę zdobywa się mimochodem i przypadkowo. W tym przykładzie wystarczyło być kiedyś w bibliotece, księgarni albo nawet w biedronce. Zobaczyć książkę "Trzej muszkieterowie" zapamiętać, że napisał ją Dumas i już wiadomo, że to o nich chodzi.
  • Odpowiedz