Wpis z mikrobloga

Router do światłowodu Orange

@SeekSouls: nie możesz sobie sam kupić "routera do światłowodu", bo żaden normalny operator nie autentykuje twojego urządzenia w sieci. Możesz natomiast kupić jakiś router albo accesspoint i dołączyć go do funboxa.
mogę

@SeekSouls: więc albo Orange zmieniło politykę (bo do tej pory absolutnie nie było takiej możliwości), albo się z infolinią nie dogadałeś i źle się zrozumieliście. Upewnij się dwa razy, zanim coś kupisz.
No chyba, że nie masz Funboxa 3, tylko osobno ONT i Funbox bodajże 2, wtedy faktycznie nie ma problemu.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jarek_P: Mam funbox 3. Dzwonilem i gadałem na infolinii i z technikiem
Można normalnie kupić swoj, dadzą nowe hasło. Jedynie trzeba ustawić adres 1.1 aby tv działało po sieci.
@SeekSouls: no właśnie powinieneś zacząć od tego co @Jarek_P: napisał.

IMHO najlepiej by było tego funboxa w tryb bridge przestawić i do 300 zł znajdziesz jakiegoś mikrotika z WiFi i wtedy go podłączysz skrętką. Z wejściem światłowodowym ciężko będzie fajny router z WiFi w tych pieniądzach raczej dorwać.
Mam funbox 3. Dzwonilem i gadałem na infolinii i z technikiem

@SeekSouls: do tej pory absolutnie nie było takiej możliwości, jest to zresztą logiczne, bo zgadzając się na obce urządzenia w swojej sieci operator skazuje się na pierdylion problemów, począwszy od "kupiłem XXXX i nie działa" (a nie działa, bo nie jest kompatybilny z OLT Orange), skończywszy na tym, że urządzenie działa, ale nie jest w pełni kompatybilne i degraduje ruch
@SeekSouls: Jesli orange ci nie wstawi zestawu ONT + Funbox (wstawiaja dwa pudelka) nie mozesz i tyle. Haslo do uslugi na nic ci sie nie zda chyba, ze masz usluge Orange na sieci Inea, oni zawsze wstawiaja wtedy dwa urzadzenia zamiast samego Funboxa. Orange w Polsce nie udostepnia trybu bridge na samym Funboxie, swojego urzadzenia ONT tez nie wepniesz w siec GPON. A na infolini czy technicy nic nie wiedza, oni