Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

działa HashMapa, co więcej czym jest hashcode sam w sobie[...]nawet z kolekcji byli w stanie mnie spocić.

@Anubis94:
Polecam uczyć się algorytmów i struktur danych poprzez praktyke.
Osobiście polecam to https://yangshun.github.io/tech-interview-handbook/best-practice-questions/, przerób sobie easy/medium i powinno być git(leetcode. Masz mozliwosc wyboru konkretnych tematow). Jak cie wciagnie takie rozwiązywanie zadań to jest cała odnoga nazywająca się competitive programming - do tego też są źródła :)
Z książek to skiena lub
  • Odpowiedz
@tronez: dziękuję bardzo. :)

Jak cie wciagnie takie rozwiązywanie zadań to jest cała odnoga nazywająca się competitive programming

Zastanawiałem się właśnie, na ile te zadanka mogą być przydatne pod tym względem. Trochę kiedyś porobiłem, muszę wrócić do tego.

Te stronki jako punkt zaczepienia + google jako suplementacja.

Dosłownie pomyślałem o takim podejściu w momencie, gdy dostałem powiadomienie. Ale ten podlinkowany Git wygląda bardzo zacnie jako ,,punkt zaczepienia".
  • Odpowiedz
@Anubis94: Parę pozycji przydatnych na rozmowę:
- "Designing Data-Intensive Applications: The Big Ideas Behind Reliable, Scalable, and Maintainable Systems" - nie jest to związane z Javą, ale bardzo przydatne na szeroko pojętym back-endzie, od działania baz danych, po rozproszone transakcje i patterny używane przez Facebooka/Twittera i inne systemy przetwarzające dużą ilość danych.
- "Java Concurrency in Practice" - w zasadzie wszystko o wielowątkowości w Javie, książka już dosyć stara ale
  • Odpowiedz
  • 3
@Anubis94 miałem podobnie. Strasznie brakowało mi wiedzy teoretycznej. Mój system polegał na tym, że jak napotykałem jakiś termin który powiedzmy kojarzyłem ale do końca nie rozumiałem np. jak klasa abstrakcyjna to siadałem i szukałem w necie wszystkiego o tym. Następnie robiłem z tego notatki w one note lub Evernote z przykładami kodu do których wracam cały czas i dopisuję nowe rzeczy jeśli coś zrozumiem więcej z danego tematu
  • Odpowiedz