Wpis z mikrobloga

@propsik25: Każdy co innego rozumie jako na miękko, np. mój stary lubi jak żółtko jest całkowicie olynne.

Ja robię tak, wrzucam do zimnej wody, gotuje minutę, wyłączam gaz i zostawiam jajko na 10 min. Żółtko jest miękkie ale nie płynne.
  • Odpowiedz
@propsik25: To zależy od wielu rzeczy: grubości dna garnka, kuchenki (gaz/indukcja), jajek.
Ja np. jajka spoza lodówki wsadzam w zimną wodę (wody tyle aby przykryła jajka) i na średnim palniku gotuję przez minutę (jeśli jajko średniej wielkości, jeśli większe to dodaję 10s, jeśli mniejsze to odejmuję 10s) od momentu wrzenia. Następnie wylewam wodę i wlewam zimną aby schłodzić (aby nie doszło żółtko). Warto po chwili znów zmienić wodę na zimną.
  • Odpowiedz
@propsik25: mam dobrą indukcję która gotuje wodę bardzo szybko (załóżmy że ok. minuty). wkładam do garnka jajka i od momentu zagotowania odliczam sześć minut i po tym czasie wyjmuję i przelewam zimną wodą. Zawsze działa.
  • Odpowiedz