Wpis z mikrobloga

Kapie mi woda z baterii termostatycznej, już rozbierałem i czyściłem, ale to nic nie dało, nawet jest lekko gorzej. Nie bardzo wiem co zrobić, bo bateria ma 1,5r, kupiona w castoramie, nawet bym wymienił, ale markowa to ponad 1000zł, a może jakoś się da to naprawić?
Woda się jakoś powoli zbiera i skapuje co minutę, pod pryszcznicem to kłopot bo woda się rozbryzguje i jest po prostu ślisko+ pleśń
#hydraulika #dom #budownictwo
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@promateosz: cholera wie, wszystko wygląda ładnie, mógłbym kupić oczywiście i uszczelki, ale nie wiem czy to ich wina, nie była wyeksplatotowana, za kapać zaczęło już po kilku miesiącach tylko bardzo powoli, myślałem, że to wina wysokiego ciśnienia w układzie, obecnie mam ogranicznik.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Luks_x: Osobiście obstawiałbym uszczelki. W zależności od wody potrafią twardnieć i tracić swoje właściwości, a czyszczenie z syfów i kamienia g---o daje, albo i pogarsza sytuację. Osobiście wymieniłbym właśnie uszczelki, bo to nie pieniądz - jeśli dalej będzie kapota to bym się martwił.
  • Odpowiedz
@promateosz: Tylko kwestia taka, że jak pisałem to castoramowy produkt. nie sądzę by mieli zestaw uszczelek, kupowanie w ciemno to nie bardzo wiem jak podejść, bo jeśli uszczelka jest np lekko zdeformowana to mierząc kupię złą. Ech a chciałem kupić groche, tylko mi cena nie odpowiadała.
  • Odpowiedz
  • 1
@Luks_x: Z własnego doświadczenia powiem, że głównym winowajcą jest z reguły twarda woda. Nie potrzebujesz markowych uszczelek z Liroja czy Obi - weź te swoje z baterii i idź do byle metalowego/mechanicznego sklepu.
  • Odpowiedz
  • 1
@Luks_x: Uszczelki od twardej wody bardzo szybko, nie wiem jak to nazwać, ale powiedziałbym że butwieją - są twarde, nieelastyczne i nie przylegają za dobrze. Sprawdź, być może zapłacisz 5 zł, a wszystko będzie hulać jak należy.
  • Odpowiedz