Wpis z mikrobloga

ARTYKUŁ Zielone warzywa - czy kolor jedzenia ma znaczenie?

Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania zieleń w diecie powinna występować trzy razy dziennie w przypadku warzyw i dwa razy dziennie dla owoców z każdej grupy kolorystycznej.

Zielone warzywa zawierają chlorofil, który: wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki. Dlatego warto do każdego posiłku dodawać choćby niewielką ilość rzeżuchy lub szczypiorku, aby nasze dania były smaczne i zdrowe.

całość tutaj https://polskiepomidory.com.pl/zielono-mi-czyli-co-kryja-w-sobie-zielone-warzywa-i-owoce/

#ciekawostki #jedzenie #zdrowie #wegetarianizm #weganizm #odzywianie #dieta
walerr - ARTYKUŁ Zielone warzywa - czy kolor jedzenia ma znaczenie?

Zgodnie z zasa...

źródło: comment_1605306755Nxmnk4rSixNZb0reKMIgGY.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@walerr:

Dieta bogata w zielone warzywa zalecana jest szczególnie kobietą,

Popraw się mirku bo po czymś takim przestaje czytać i tracę umiejętność traktowania autora poważnie, pewnie nie tylko ja.
  • Odpowiedz
@Gronbar: Brokuł, romanesco, cukinia, ogórek, szpinak, kapusta, pak choi, jarmuż, brukselka, seler naciowy, większość "liści" jak wszelkie sałaty, rukola, czy roszponka, w sumie większość zielonych warzyw jest całoroczna. Z mrożonek groszek i fasolka.
  • Odpowiedz
@walerr: żeby jeść zgodnie z tymi wszystkimi zdrowymi wytycznymi, to by człowiek musiał nie robić nic innego tylko jeść, potem robić świeży sok i znowu jeść, i potem następny kolor warzyw....a na to trzeba czasy, pieniędzy, chęci :) p--------o.
  • Odpowiedz