Wpis z mikrobloga

Muszę pochwalić kamerkę BCS-TIP4501IR-Ai. Jak na 5 Mpix za 600 zł (w detalu droższa, ja mam ceny importera) robi dobrą robotę. W dzień obraz żyleta przy ustawieniach 2592x1944 @20 fps z H265 i CBR 4096 kbit/s (więcej nie ma sensu przy tej rozdzielczości i H265, przy 6144 kbit/s nie zauważyłem zauważalnej poprawy). Przetwornik starlight nawet przy praktycznym braku oświetlenia ulicznego radzi sobie dobrze (środek nocy, jedna latarnia sodowa 55m od kamery, rejestracje samochodów stojących do 25m od kamery są czytelne, kolory dobrze zachowane, jednak szybko poruszające się obiekty "ghostują" i twarz idącej osoby jest nierozpoznawalna z wiecej jak 15m (kolory ubrań jak najbardziej) inaczej, kamera w środku ciemnej nocy daje dobry kolorowy obraz. W trybie IR nawet na najniższym progu niechętnie i się przełącza oraz z BLC albo HLC i migawką trzeba pokombinować, żeby nie "przepalało" tablic rejestracyjnych. Ale po to przetwornik Starlight jest, żeby w nocy przy słabym oświetleniu mogła pracować w trybie dziennym. Do tego ma wszystkie podstawowe funkcje (liczenie osób, mapy ciepła, rozpoznawanie osób i to w miarę działa). Próbka z domu, odległości jak podałem. Ciemna noc i mgła.Dziś trochę ją obróciłem w dół, żeby nie gapiła się prosto w latarnię i zobaczymy efekty dostrajania wieczorem.
#cctv #monitoring #elektronika
michallus - Muszę pochwalić kamerkę BCS-TIP4501IR-Ai. Jak na 5 Mpix za 600 zł (w deta...

źródło: comment_1605013334AMjMtTe8DPtB3LZYX3O13H.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dzieciok: ad1. To mechaniczny filtr podczerwieni ad2. To akurat punkt do testów różnych kamer (umiejscowienie dobre do testów różnych parametrów) ale całe obejście domu jest szczelnie pokryte cctv. Sąsiedzi są zadowoleni bo były na ulicy akty wandalizmu (rysowanie aut) i złodziejstwa warzyw z ogrodów. Teraz ich nie ma.
  • Odpowiedz