Wpis z mikrobloga

Szukam i nie mogę znaleźć. Czy jeżeli producent sprzętu Wifi daje możliwość wyłączenia DFS (Dynamic frequency selection) w paśmie radarowym to czy wyłączenie DFS jest legalne czy nie? Bo wiem, że implementacja DFS jest prawnie wymagana w urządzeniach 5GHz przez ETSI ale już nie wiem czy prawo wymaga od uzytkownika korzystania z tego systemu czy nie. Niby pasmo wifi 5G jest wolne do uzytku nielicencjonowanego więc w sumie mogę miec wywalone na zakłócanie radarów pogodowych i lotniskowych?

#sysadmin #cisco #siecikomputerowe #wifi
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wypokowy_expert: ty mowisz o TPC, który w sumie jest też obok DFS zaimplementowany w tym celu. Ale DFS w przeciwienstwie do TPC wycina wszystkie albo prawie wszystkie kanały z pasma UNII-2, a nie tylko obniża moc.
  • Odpowiedz
@Dolan: Tylko czy na pewno chcesz nadawać na wyższych częstotliwościach jednoczenia zakłócając radary. Im wyższa częstotliwość czy tej samej mocy to jak mniemam mniejszy faktyczny zasięg sieci. Poza tym zawsze można ustawić na AU ale to nadal jest nielegalne. Jednak nie odpowiem Ci jakie prawo to definiuje dokładnie. Myślę że te samo które zabrania nadawania w częstotliwościach licencjonowanych.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@juzjuzjuz: jak mam setup z kilkudziesięcioma Apkami na piętro to fajnie jest ustawić na auto i wtedy korzystając z całego pasma mają tyle kanałów do wyboru że nie zakłócają się wzajemnie nawet jak dam im po 40mhz. A z DFS zostaje mi ile, 2 kanały po 40mhz i 4 po 20mhz?
  • Odpowiedz