Wpis z mikrobloga

Jak gotować na indukcji? Jak nad tym zapanować? Czy zmieniają się czasy przygotowywania składników w porównaniu z ogniem?

Jakie macie rady żeby to ogarnąć i przestawić sposób gotowania? Tyle pytań, tyle wątpliwości. Jak z tym żyć?

#gotujzwykopem #indukcja
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JohnMaxwell: Normalnie, jedyna różnica to taka że metal jest ogrzewany w inny sposób i indukcja nie będzie grzała jak podniesiesz garnek/patelnię. Po za tym samo gotowanie jest bardziej powtarzalne, bo konkretne ustawienie mocy daje zawsze taki sam efekt. A przy pokrętle z gazem zawsze możesz mieć jakieś różnice.

Dodatkowy plus jest taki że przeciętna indukcja w porównaniu z przeciętnym gazem przekazuje o wiele więcej energii, więc szybciej coś podgrzejesz na
  • Odpowiedz
@JohnMaxwell: Wprowadziłam się do domu z płytą indukcyjną, zrobiłam z niej blat na piecyk i wtargałam kuchnie na gaz.
Nie wiem co poradzić jak żony sie upierają, albo przestać gotować albo wymienić żonę ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@JohnMaxwell: musisz potestować jaka moc CI odpowiada, ja jak smażę to daję moc na 7,5-8 w skali od 1 do 9+boost
boost jak chcę wodę zagotować,
jak gotuję rosół to jeszcze badam, ale od 3.5-5 choć 5 mam wrażenie, że jest ciut za mocna,

Nigdy więcej gazu, mniej się brudzi, łatwiej się czyści, choć niektóre garczki niby pod indukcje nie działają albo działają dziwnie, ale to chyba te tanie, nie
  • Odpowiedz
jedyny minus, nie przypalę cebuli do rosołu (,)


@krabczy: przypalisz na luzie. Patelnia, na to folia aluminiowa i na nią cebula płaską stroną. A jak chcesz żywy ogień to warto Sobie kupić palnik ręczny.
  • Odpowiedz
zawołaj za jakiś czas. Żona się upiera A ja wolę łogiń


@bigger: a macie porównanie? Ja hejtowałam indukcję, zawsze mówiłam, że tylko gaz, bo całe życie tak gotowałam. Trzy lata mieszkałam w mieszkaniu z płytą, gotowało się normalnie ale i tak hejtowałam dla zasady. A teraz mamy w mieszkaniu kuchenkę gazową i to ona mnie denerwuje, zapomniałam kompletnie jak "wyczuć" gaz, ustawianie cyfrowe jest jednak wygodne. Standardowo nie myślę o
  • Odpowiedz
@Mirkosoft wiesz ja np. miałem kontakt tylko z tanimi indukcjami które działały na zasadzie:
- ustawiam moc 3/10
- płyta 3 sekundy pełen ogień i 7 sekund bez grzania

Zawsze mnie przy tym szlag trafiał bo nie potrafiłem się przyzwyczaić. Tak długo jak będę miał dostęp do gazu pozostanę w "teamGAZ" ;)
  • Odpowiedz
@Viking-: Miałem taką przez chwilę w wynajmowanym mieszkaniu jak własne wykańczałem. Ale już u Siebie jak mam zwykłą - porządną indukcję. Absolutnie nie widzę innych minusów niż to że nie można operować patelnią nad źródłem ciepła.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft zapewne tak jest, ale znając mnie to gdybym przerzucił się na indukcję to co chwila chciałbym robić jakieś stir-fry czy inne rzeczy w woku z okrągłym dnem XD
  • Odpowiedz