Wpis z mikrobloga

Mam sobie raid1 na Rpi 4, i chciałbym sobie zmienić częstotliwość z jaką robi się automatyczne sprawdzanie macierzy, trwa to zdecydowanie za długo jak już się odpali...
root@raspberrypi:/home/pi# cat /proc/mdstat
Personalities : [raid1]
md0 : active raid1 sdb1[0] sda1[1]
11718718464 blocks super 1.2 [2/2] [UU]
[=========>...........] check = 48.1% (5638698624/11718718464) finish=592.2min speed=171108K/sec
bitmap: 0/88 pages [0KB], 65536KB chunk
Ktoś wie jak to ogarnąć ?
#pcmasterrace #linux #raspberrypi
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Roman_Polanski: xD nie robić raida po USB to chyba najlepsza rada jaka mi przychodzi do głowy niestety

Już nawet Sata ma te 100-200MB/s a ty tu na transferze max 20MB po USB n----------z 12GB dysk xD dobieraj odpowiedni tool do pracy, nigdy odwrotnie.

Edit: widzę , że jednak transfer leci po czymś innym bo wyniki masz 170MB także kajam się. Ciężko będzie coś z tym zrobić. Może warto spytać -
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Roman_Polanski: a jest sens robić Raid1 przy tak rzadkich cyklach? Nie lepiej skorzystać z jakiegoś innego, gotowego mechanizmu backupu? Tzn wszystko zależy niby od ilości danych, ale raid1 to nie religia, jak nie przywracasz backupów co chwila tym bardziej
  • Odpowiedz
@Waspin: rozwiń co masz na myśli mówiąc rzadkie cykle - chodzi Ci o to jak często tej macierzy używam? generalnie i tak mi będzie ciężko odejść od tego rozwiązania bo mam już z 4TB z 12tb zapełnione I nie będę miał gdzie tego przenieść.
  • Odpowiedz
@malposzczur_z_sumatry:

cat /etc/cron.d/mdadm

"..."
57 0 * * 0 root if [ -x /usr/share/mdadm/checkarray ] && [ $(date +\%d) -le 7 ]; then /usr/share/mdadm/checkarray --cron --all --idle --quiet; fi
czy to jest crontab ? :D będę musiał się podszkolić jak to interpretować w ogóle ...
@houk: j.w ciężko mi będzie przerzucić +- 4TB danych
  • Odpowiedz