Wpis z mikrobloga

Powinniśmy stworzyć Partie/Państwo 2.0

-Wszystko transparentne (wydatki, przetargi, strategie)
- głosowanie na dane tematy w ramach demokracji bezpośredniej
- odsyłanie przegłosowanych tematów do merytorycznie przygotowanych, wykształconych w danym temacie zespołów.
- po udostępnionej, merytorycznej debacie ponowne głosowanie już zangażowanych członków partii/ruchu na dany temat/przedstawione rozwiązanie.
- wybranie kompetentnych ludzi do przedstawiania woli ludu.

i tak w kółko, aż wszystko będzie miało sens prawny, stworzony przy udziale inteligentnych ludzi. A nie ciągła rotacja idiotów, którzy odgrywają przed nami teatrzyk przepychając się i nawzajem zwalając winę na poprzedników.

Najgorszym wyjściem z napiętej sytuacji będzie szukanie na siłę lidera. Szukanie wybawienia w opozycji i ponowne pogrążenie się w tym samym bagnie.

#protest #merytokracja
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@deusvult_: też tak na początku myślałem. Nawet chciałem w tym "pomóc". Niestety zauważyłem, że wyłania się z tego ruchu stary, popękany beton.

Szanuję Pana Szymona ale przydałaby się coś więcej. Bardziej zdecentralizowanego.

Co nie zmienia faktu, że docelowo to chyba jedyna opcja polityczna z którą można by było się dogadać i wspólnie tworzyć nowy demokratyczny i merytoryczny ład.
  • Odpowiedz
@CzYczer:

- głosowanie na dane tematy w ramach demokracji bezpośredniej

Naprawdę chciałbym zobaczyć jakby to działało. Komu chciałoby się głosować.
  • Odpowiedz
@RonnieO: Przy technologii XXI wieku?

Jeśli nie uprawiasz "kreatywnej" księgowości i wyprowadzasz różnymi drogami kasę to raczej jest to poprostu od początku do końca widoczne. Bez zbędnego "upiększania" dla gawiedzi.
  • Odpowiedz
@MMARS: ja też chciałbym poznać tych ludzi( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sądząc po protestach znajdzie się wielu zaangażowanych obywateli.

Odsuwając na bok beton i trzymając w kieszeni "demokrację" na wyciągnięcie kciuka, a nie gdzieś na wiejskiej będzie prościej.
  • Odpowiedz
@CzYczer: jestem za wszystkim za oprócz dekokracji bezpośredniej. Jeszcze do niej nie dorośliśmy. Obawiam się, że duża część starszych ludzi, ale też i młodych zaraz po szkole jest bardzo podatna na manipulacje, co media/influencerzy/kościół chętnie wykorzystałyby dla swoich interesów.
Nie jesteśmy i długo nie będziemy Szwajcarami, którzy odrzucili (i słusznie) wprowadzenie dochodu podstawowego. U nasz 70% jeśli nie więcej osób byłoby za.
  • Odpowiedz
Też tak uważam. Dlatego wyniki głosowań byłyby przedyskutowane na forum. Przedstawiane dane i spojrzenia ekspertów na dany temat aby wprowadzić merytoryczna dyskusje. Dzięki temu społeczeństwo powoli dojrzewało by do demokracji bezpośredniej. Praca u podstaw. Jesteśmy u schyłku zmiany pokoleniowej.

Poza tym nie byłoby to ogolne prawo tylko sposób prowadzenia ruchu2.0. Który byłoby siłą w polityce, a nie jej substytutem. Pozwoliłoby to na wypadkową między starym, a nowym - tworząc zdrową przeciwwagę.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@CzYczer: jak ty niby chcesz połączyć demokrację i wolę ludu z rządami ekspertów i kierowanie się logiką i nauką? Wyborcy kierują się emocjami i chwilowymi trendami/hasłami a nie logiką.
  • Odpowiedz