Wpis z mikrobloga

#polibuda #inzynieria #pracbaza #rynekpracy

Gdy szedłem na studia te 10 lat temu, pamiętam że był boom na #politechnika (nie wiem czy nadal tak jest). Ogólnie było mówione, że zrobienie inżyniera gwarantuje dobrą pracę i zarobki. Zastanawiam się jak to faktycznie z tym wygląda? Łatwo o pracę jak się ma inżyniera, dobrze się zarabia?
Ja poszedłem inną drogą (studia w kierunku finansowym/księgowym) i od razu po studiach dostałem pracę w korpo, nie narzekam na zarobki. Kontakt ze znajomymi z polibudy się urwał więc nie wiem jak to jest.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RockyLead ja skończyłem air na wydziale mechanicznym. Zaczynałem je jakieś 12lat temu.
Ze znajomych ze studiów w zawodach okolotechnicznych pracuje jakieś 20% w większości jako technik utrzymania ruchu.
O pracę jakokolwiek nie jest trudno, ale ponieważ mieszkam na ścianie wschodniej to są to prace słabopłatne u januszy.
Ja się zachaczylem w firmie o zachodnim kapitale na specjalistycznym stanowisku więc na kasę nie narzekam.

Generalnie jest tak, że Polska to taka g---o-montownia
  • Odpowiedz
Łatwo o pracę jak się ma inżyniera, dobrze się zarabia?

@RockyLead:

O pracę łatwo, zarobki słabe: 3-5k netto standard w Polsce, jak sie ma ogrom doświadczenia to czasem idzie złapać co więcej, ale 9k netto to sufit.
Wyjątkiem jest robota na wyjazdach, ale to kosztem życia osobistego.
  • Odpowiedz