Wpis z mikrobloga

czytam sobie taq #antykapitalizm
jakie tam siedzą dzbany

główne zarzuty do kapitalizmu to ci źli janusze prywaciarze!
jak ktoś śmie mieć umiejętności do zarządzenia i zatrudniania ludźmi!?

przykład:
https://www.wykop.pl/wpis/52815795/gdybyscie-pracowali-za-srednia-krajowa-przez-12-mi/
no jak Bezos śmie zarabiać na dostarczaniu do konsumenta w wygodny sposób produktów! no jak śmie być bogatym po zrewolucjowaniu świata?

przykład 2, tutaj dodam XD:
https://www.wykop.pl/wpis/52742219/dlaczego-golodupcy-sie-rozmnazaja-jak-glupim-trzeb/
XDDD

fun fact: przeciętny właściciel firmy w Polsce pracuje dużo więcej niz 40h/7d, do tego do zarabiania więcej od swojego pracownika musiał poświęcić kapitał i często lata budowy
fun fact2: nikt nie zabrania pracownikowi założyć firmy
fun fact3: prowadzenie firmy to też praca, zarządzanie ludźmi to też praca

opinia moja:
w tych sporej części tych wpisów czuć okropną zazdrość

kolejne zarzuty, że ktoś śmie urodzić się w bogatszej rodzinie
no jak ktoś śmie zostawić swoim potomkom dorobek życia?

czemu Wasze postulaty równości opierają o zabranie komuś majątku? kilka pokoleń jakaś rodzina budowa majątek i przekazywała dalej
podaj mi jeden racjonalny powód dlaczego dziedzic tej rodziny nie powinien posiadać np. kilku nieruchomości?

kolejny zarzut to to, że kapitaliści to faszyści
wiem, że w części to ironiczne i nie było tego wcale dużo
ale do osób, które serio nazywają kogoś faszystą tylko dlatego, że ma kapitał lub jest zwolennikiem kapitalizmu to jesteście dzbanami...

epilog
czemu Wasze postulaty polegają na tym aby zabronić innym zawierania DOBROWOLNYCH umów? czemu tak bardzo chcecie zabierać innym pieniądze na które pracowali? czemu tak bardzo gardzicie ludźmi, którym się w życiu udało zamiast czerpać z ich przykład? czemu chcecie systemów niewydajnych w których ludzie z umiejętnościami nie mają szans na znaczne polepszenie swojego życia? skąd u Was taki brak szacunku do czyjejś własności prywatnej na którą poświęcał tyle lat?

XXI wiek, czasy gdzie człowiek dzięki internetowi (dzięki kapitalizm, że rozwijasz infrastrukturę internetu) może błyskawicznie tworzyć wiele warte cyfrowe treści, gdzie pieniądze są na wyciągnięcie ręki

i na koniec, czemu ludzie są biedni są biedni? bo są głupi

#kapitalizm #libertarianizm #bekazkomunistow #bekazantykapitalistow #wolnyrynek #bekazanarchistow

wybaczcie jak kogoś mam na czarno, ale to taki odruch jak widzę komunistyczne łapki po moje pieniądze
PanHagrid - czytam sobie taq #antykapitalizm 
jakie tam siedzą dzbany 

główne zar...

źródło: comment_1602931211ttW00qqYQrFn15ZjJf0JRJ.jpg

Pobierz
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanHagrid:

tak, ale mówimy tutaj w temacie ludzi, którzy nie są zadowoleni z obecnych zarobków przy porównaniu z pracodawcami, nie mówimy o osobach z umiejętnościami i/lub specjalistach

Jak dla mnie nie należy rozgraniczać pracowników etatowych, bo ich zadowolenie z zarobków jest rzeczą całkowicie subiektywną. Nieambitna sprzątaczka może uważać to co ma za zupełnie wystarczające do wygodnej egzystencji a rozchwytywany programista może być niezadowolony, bo nie stać go na helikopter bojowy
  • Odpowiedz
@Morderczy_Morszczuk: Jest kilka błędów myślowych z Waszej strony i dlatego socjalizm nigdy nie będzie dobrym rozwiązaniem.

1. Bogate osoby zarabiają dużo, bo najpierw poświeciły mnóstwo czasu na naukę czytając książki, później tworzyły biznesy jeden po drugim, które zazwyczaj upadają (w większości przypadków dopiero 4-5 biznes zaczyna cokolwiek zarabiać) i tracili na tym mnóstwo czasu i pieniędzy. W końcu po wielu trudach się udaje i zarabiają pierwszą złotówkę na swoim biznesie po
  • Odpowiedz
@PanHagrid: Dokladnie, za podatki, wszystkich, nie tylko twoich rodzicow. Zawdzieczasz to socjalistom, ktorzy wyrwali kawal tortu dla zwyklych ludzi z rak pazernych kapitalistow, ktorym zawsze chodzi i chodzilo o wycisniecie z pracownika maksimum za minimum kosztow.

Mamy slabe instytucje, bo mamy biedny kraj. To nie znaczy, ze bez podatkow bylobt lepiej.

Dostales od panstwa tak duzo i jest to dla ciebie tak marne, jak widac, ze z latwoscia dajesz sie
  • Odpowiedz
@Zyggy: w Twoim wywodzie zupełnie nie uwzględniasz czegoś takiego jak spółdzielnie i społeczne środki produkcji, przez co popełniasz sporo błędów w rozumowaniu.

Na przykład:

Jeśli uważacie, że w takim wypadku to państwo powinno zakładać te
  • Odpowiedz
@PanHagrid: kapitalizm zostal wypaczony, jak zreszta wszystko, przez patologie zlodziei i bandyterke, ktora w 3rp kreowana byla na wielkich biznesmenow - stad ludzie zaczeli uogolniac kapitalizm ze zlodziejstwem.
Prawda jest jednak taka ze dzieki kapitalizmowi wiekszosc zyje w dostatku, a ci co nie praca moga do niego dojsc.
oczywiscie patologia i debile w uczciwy sposob nie sa do tego zdolni, stad wypisuja swoje wysrywy na facebookach
  • Odpowiedz
@Morderczy_Morszczuk: miałem coś jeszcze dodać konkretnego, że to właśnie kraje z socjalizmem/komunizmem przeżywały biedy i głody, że nawet twórcy socjalizmu zakładali istnienie go tylko w totalitarnych warunkach, ale to jest tak przykre
  • Odpowiedz
@PanHagrid:

Zacząłem pisać kolejny elaborat, ale jak piszesz takie g**no jak to:

bez odgórnych socjalistycznych zakazów, a nie oszukujmy się, socjalizm bez totalitaryzmu nie może istnieć

"Wolność człowieka ogranicza się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" a nie ukrywajmy, socjalizm ogranicza wolność
  • Odpowiedz
@Morderczy_Morszczuk: No i nawet w tym artykule na końcu autor mówi o tym o czym wspominałem.

1. Dlaczego ktoś miałby podejmować się zakładania takiej organizacji zamiast iść do już założonej? Przecież mogę mieć wiedzę na tyle dużą żeby dojść do założonej organizacji i od razu zarabiać kilkukrotnie więcej od najniższej, bo mam do tego wiedzę. Nie ma sensu męczyć się, samemu coś organizować, szukać ludzi i nie zarabiać wcale w czasie organizowania
  • Odpowiedz
przeciętny właściciel firmy w Polsce pracuje dużo więcej niz 40h/7d

@PanHagrid: W Polsce prowadząc DG, szczególnie gdy była młodą DG, pracowałem 24/h 7 dni w tygodniu, żeby wyjśc na zero, zyski pojawiły się po kilku latach. Z zazdrością patrzyłem na tych na etacie, kilka godzin w pracy, cyk do domku, wywalone j---a. A ja, bez snu, 700km w tą, 900km w tamtą, w----------c pleśniejące już kanapki, żeby taniej, jechałem zarobić
  • Odpowiedz
@Morderczy_Morszczuk:
1. Jeśli wniesie swój kapitał, to jaki problem? Jeśli ktoś kupi sobie tyle akcji Amazona co ma Jeff Bezos, to będzie zarabiał tyle co on wnosząc kapitał.

2. Jeśli ktoś ma dużą wiedzę, to w aktualnym systemie też zarabia duże pieniądze. Programista w Polsce pracuje w czyjejś firmie, a spokojnie może żyć na wysokim poziomie za swoje zarobki. CEO Google zarabia $2 mln rocznie, a zaczynając pełnić funkcję CEO
  • Odpowiedz
@Zyggy:

Jeśli wniesie swój kapitał, to jaki problem? Jeśli ktoś kupi sobie tyle akcji Amazona co ma Jeff Bezos, to będzie zarabiał tyle co on wnosząc kapitał.

Osób, które na to stać jest niewiele. Wstępując do spółdzielni spłacasz jeden udział, więc koszty są znacznie
  • Odpowiedz