Wpis z mikrobloga

• 1
Co ja odwaliłem, odpaliłem thermomixa z metalowa łyżką w środku. Z nożami nic się nie stało, w garnku takie małe ślady, ale w sumie o dziwo nic poważnego (przynajmniej narazie) się nie stało. Czy takie rysy na garnku mogą mieć jakiś szkodliwy wpływ na jedzenie, nie wiem jakieś dziwne rzeczy będą się uwalniały w wysokich temperaturach?
#thermomix
ajag - Co ja odwaliłem, odpaliłem thermomixa z metalowa łyżką w środku. Z nożami nic ...

źródło: comment_1602883747vf9RyhaF5MMfPXjLyvvw1Q.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ajag: To stal nierdzewna. Nie masz się czym martwić. Nie jest szkodliwa. Ewentualnie będzie tam trochę bardziej przywierać coś, ale nieznacznie. Z czasem po tygodniach czy miesiącach użytkowania, jeśli są jakieś zadarcia, to się same wygładzą.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@montecito
@DexterFromLab dzięki, tak pytam bo wiem że w garnkach, przynajmniej tych tańszych, są warstwy stali nierdzewnej, ale gdzieś tam w środku (na pewno na dnie) jest aluminium, żeby lepiej rozporwadzało się ciepło. No ale tutaj chyba rzeczywiście tylko stal nierdzewna.
Super sprzęt, ale kompletnie nie dla tak roztargbionych osób jak ja, niedawno zacząłem miksować bez sprawdzenia czy noże są dokręcone, dzisiaj odpaliłem z łyżką w środku...
  • Odpowiedz
Nie przejmuj się Mirek. Ważne, że kombinujesz, coś sam robisz. To zdrowiej niż zamawiane lub gotowe ze sklepu.
Jesteś dość obeznany jeśli chodzi o budowę garnków. Ostatnio też szukałam garnka do zadań specjalnych i też wyczytałam, że często mają warstwę aluminium wewnątrz. Nie sądzę, by tak łatwo było przebić warstwę stali nierdzewnej by się dostać do tego aluminium. To nie teflon lub jakaś pseudo ceramika.
A poza tym gardzę teflonem i innymi
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Super sprzęt, ale kompletnie nie dla tak roztargbionych osób jak ja, niedawno zacząłem miksować bez sprawdzenia czy noże są dokręcone, dzisiaj odpaliłem z łyżką w środku...

@ajag: Zrób sobie krótką listę punktów do sprawdzenia przed odpaleniem, zalaminuj i powieś na widoku.
  • Odpowiedz
@ajag mi tydzień po zakupie przesypując mąkę wpadła łyżeczka i włączyłem obroty na 8. Na szczęście ani noże, ani miska nie ucierpiała, gdyż łyżeczka nie stawiała oporu. Uważaj też na motylek, maksymalne obroty to 4. Gdybyś chciał poznać nazwy sprawdzonych przepisów lub porady w użytkowaniu, to pisz na PW.
  • Odpowiedz