Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do dentystów... bo ja już zdurnialam. Wybrałam się w mieście w którym mieszkam, zamiast jeździć do mojej dentystki, która jest kilkaset km dalej, na przegląd plus łatanie. Wybrałam losowo, bo każdy polecał mi kogo innego. Trafiłam do jakiejś kliniki gdzie zajęła się mną pani ze wschodnim akcentem. Wiedziałam, ze będzie trzeba na bank wymienić jedną swiatlouwardzalną plombę w dolnym szóstym zębie. Pani stwierdziła, ze trzeba tez wymienić plombę siódmym zębie obok. No ok. No i ja stwierdziłam, ze niech robi dwa na raz. No i wyborowala mi pierwszą, a potem drugą plombę. Po przepłukaniu ust zauważyłampelno srebrnych drobinek, ot tak wyborowala mi stary amalgamat. Trochę mi się słabo zrobiło, bo naczytałam się, ze to trzeba robić w odpowiedni sposób, ze są jakieś procedury... a ona po prostu mi wyborowala, nawet nie mówiła, ze to amalgamat... mam schizę, bo na bank coś połknęłam. Czy to jest naprawdę tak szkodliwe? Czy ona przegięła? Nie mogłam spać przez to... #dentysta #stomatologia #zeby #pytanie #zdrowie #stomatolog
  • 5
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@cocieboli: ja bym obstawial, że lepiej według sprawdzonej metody, ale wiesz tyle ludzie już mieli wiercone i zyjom. Pewnie nie było to bardziej toksyczne niż oddychanie za dzieciaka dymem z rury wydechowej.
Poza tym nie znam się to powiem dalej: to nie jest tak że nawet te stare czarne plomby już od dawna nie miały rtęci?... Tylko dalej wygladaly na czarne
@cocieboli: absolutnie nic ci nie grozi. Amalgamat jest szkodliwy dla środowiska na dużą skalę, ale dla zdrowia według badań w tej ilości i postaci, która jest w amalgamatach, jest bezpieczny.
@SkrytyZolw: @Dunger: dzięki :) uspokiliscie mnie. Mam jeszcze 3 takie plomby z dzieciństwa, które tez wymagają wymiany, bo mam najzwyczajniej w nich dziury... ogólnie mam słabe zęby, większość połatanych. Czy mogę w ciągu miesiąca te amalgamaty wyborować? Czy to za duże stężenie rtęci?