Aktywne Wpisy
Robauke +574
Cześć Mirki i Mirabelki. Piszę ten post jako przestrogę i wołanie o pomoc. Chciałbym opisać Wam moją historię walki z wiatrakami, czyli firmą Nazaruk Service z Lublina, leasingodawcą Santander i gwarantem Conformgest. Historię o tym, jak w niecałe dwa miesiące moje nowe narzędzie pracy stało się bezużytecznym złomem, a ja zostałem z problemem i ratami do płacenia.
Akt 1: Zakup "pewnego" auta używanego
15 maja 2025 roku podpisuję umowę leasingową
Akt 1: Zakup "pewnego" auta używanego
15 maja 2025 roku podpisuję umowę leasingową
źródło: Gemini_Generated_Image_olgwi7olgwi7olgw
Pobierz
Momento83 +119
źródło: temp_file2591289569790487258
Pobierz

1. Podaj wszystkie umowy wraz z nazwa klienta do którego należy dana umowa (tabela w załączniku)
SELECT K.Nazwa, U.Numerfrom Klient as K
INNER JOIN Umowa as U
ON K.id=U.id;
2. Co to jest klucz główny?
Samej definicji nie pamiętałem. Ale mówię że klucz główny to constraint, klucz główny powinien być unikalny i nie być nullem (NOT NULL). Musi mieć zdefiniowaną wartość.
Czy takie odpowiedzi są prawidłowe?
#sql #testowanieoprogramowania
źródło: comment_1602071247XxdFAa3hJwGWpkpC0b48Vi.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Nie tyle powinien być unikalny, co musi być unikalny i nie może być nullem.
No i warto powiedzieć, po co w ogóle on jest. Więc takie 3/10
Tabeli z załącznika nie rozumiem :P
Ale jak dobrze widzę, to joinowałeś po id klienta i umowy... Więc raczej błędnie. K.id = u.klientID chyba powinno być. Też takie 3/10
To wygląda jak wyuczone wymagania co do klucza głównego, bez zrozumienia do czego on służy. A ten fragment 'samej definicji nie pamiętałem' tylko to potwierdza. Bo nikt
Nie wiem czy inner join to dobry pomysł (pominiemy wtedy kontrakty które nie są przypisane do klienta). Ale polecenie też nie jest bardzo precyzyjne.
Rozumiem :)
No za takie odpowiedzi maxa nie dostaniesz, ale nie jest to też "nie wiem co to jest". Zawsze też na plus. Jak na reszcie rozmowy wypadłeś bardzo dobrze, to te odpowiedzi na pewno Cię nie zdyskwalifikuja
Ale zawsze to jakiś skill złapany :)
@diarrhoea: Bo w jego zapytaniu w JOIN jest połączenie ID umowy z ID klienta, co jest bez sensu.
Jest i zwyczajnie nie zadziała. Ale nie dawałbym za coś takiego 0 :P kwestia spojrzenia na zadanie rekrutacyjne.
Ocenianie 0-1 według mnie nie ma sensu :)
Ale prawdopodobnie po tym doświadczeniu nie popełnisz więcej tego błędu. Więc jest coś, co z rozmowy wyniesiesz pozytywnego :)
@diarrhoea: Dokładnie :)