Wpis z mikrobloga

Na rozmowie rekrutacyjnej miałem pytania z SQL:

1. Podaj wszystkie umowy wraz z nazwa klienta do którego należy dana umowa (tabela w załączniku)

SELECT K.Nazwa, U.Numer
from Klient as K
INNER JOIN Umowa as U
ON K.id=U.id;

2. Co to jest klucz główny?

Samej definicji nie pamiętałem. Ale mówię że klucz główny to constraint, klucz główny powinien być unikalny i nie być nullem (NOT NULL). Musi mieć zdefiniowaną wartość.

Czy takie odpowiedzi są prawidłowe?

#sql #testowanieoprogramowania
Hybris - Na rozmowie rekrutacyjnej miałem pytania z SQL:

1. Podaj wszystkie umowy ...

źródło: comment_1602071247XxdFAa3hJwGWpkpC0b48Vi.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hybris @Hybris
Nie tyle powinien być unikalny, co musi być unikalny i nie może być nullem.
No i warto powiedzieć, po co w ogóle on jest. Więc takie 3/10

Tabeli z załącznika nie rozumiem :P
Ale jak dobrze widzę, to joinowałeś po id klienta i umowy... Więc raczej błędnie. K.id = u.klientID chyba powinno być. Też takie 3/10
  • Odpowiedz
@Hybris: Za pierwsze dałbym Ci 0 punktów, za drugie tak może 25% tego, co było za zadanie.

Samej definicji nie pamiętałem. Ale mówię że klucz główny to constraint, klucz główny powinien być unikalny i nie być nullem (NOT NULL). Musi mieć zdefiniowaną wartość.

To wygląda jak wyuczone wymagania co do klucza głównego, bez zrozumienia do czego on służy. A ten fragment 'samej definicji nie pamiętałem' tylko to potwierdza. Bo nikt
  • Odpowiedz
@venomik W sumie czemu 0?
Nie wiem czy inner join to dobry pomysł (pominiemy wtedy kontrakty które nie są przypisane do klienta). Ale polecenie też nie jest bardzo precyzyjne.
  • Odpowiedz
@Hybris

Rozumiem :)
No za takie odpowiedzi maxa nie dostaniesz, ale nie jest to też "nie wiem co to jest". Zawsze też na plus. Jak na reszcie rozmowy wypadłeś bardzo dobrze, to te odpowiedzi na pewno Cię nie zdyskwalifikuja
  • Odpowiedz
@Hybris dość surowa ocena. Ja bym 0.5 dał za odpowiedź nie wiem przy primary keyu i próbę wyciągania tego z tabel selectami.

Ale zawsze to jakiś skill złapany :)
  • Odpowiedz
@diarrhoea: Wiesz w skali 0-1 zadanie zrobiłem błędnie. Sama składnia, aliasy i wybranie join to jest pewnie 3 rządne bo pomyliłem kluczowe id w tym zadaniu. Trudno.
  • Odpowiedz
@Hybris
Ocenianie 0-1 według mnie nie ma sensu :)
Ale prawdopodobnie po tym doświadczeniu nie popełnisz więcej tego błędu. Więc jest coś, co z rozmowy wyniesiesz pozytywnego :)
  • Odpowiedz
Ale prawdopodobnie po tym doświadczeniu nie popełnisz więcej tego błędu. Więc jest coś, co z rozmowy wyniesiesz pozytywnego :)

@diarrhoea: Dokładnie :)
  • Odpowiedz