Wpis z mikrobloga

@Pr3z3s87 rozumiem Cie i się zgadzam. Swoją drogą mam beke trochę że teraz ludzie przy budowaniu domu dalej rozmawiają o kosztach ogrzewania itp podczas gdy zimy są i będą coraz cieplejsze. Oczywiście nie mówię tutaj o izolacji która działa w obie strony i jest ważna. IMHO coraz wazniejsze jest odprowadzanie ciepla/niedopuszczanie ciepla do środka niż jego dostarczanie. No ale ja jeszcze gówno wiem bo domu nie wybudowałem.

Co do palnika- masz racje,
@Felonious_Gru Próbowałem liczyć na miliony sposobów koszty gaz vs pompa ciepła i niespecjalnie pompa do mnie przemawiała (przy zapotrzebowaniu energetycznym mojego domu wg projektu wychodzilo jakos 1600 zl rocznie gazu vs 1100 zł pompy). Do tego biorąc pod uwagę rosnące ceny prądu i nieciekawą sytuację energetyczną Polski (vs. całkiem spoko sytuację gazową) mam mieszane uczucia.
@nalesnikznutella kontynuując naszą dyskusję... Polecam indukcję: bezpieczeństwo, szybkość gotowania, łatwość czyszczenia - zarówno płyty jak i mebli, tłusty osad na szafkach to efekt spalania gazu ;P, dokładniejsza regulacja mocy palnika, brak dodatkowych opłat za przyłącze gazu (mówię tu o mieszkaniach) w domku prawdopodobnie i tak ogrzewanie gazowe,brak dodatkowej instalacji gazowej, która musi być widoczna, nie można jej zabudować-estetyka. To tyle z mojej strony
@nalesnikznutella: ciężko powiedzieć czy żałuję - nie znam życia z indukcją, od zawsze miałam gaz (był mały epizod z elektrykiem zwykłym ale to porażka)

a co do minusów gazówki - podobno wszystko jest zatłuszczone w kuchni od oparów z gazu a na wynajmowanym mieszkaniu z kuchnia elektryczną też wszystko było uwalone tłuszczem z kurzem, wiec to chyba nie do końca jest tak ze to tylko wina kuchenki gazowej
@Pr3z3s87 akurat co do dokładniejszej regulacji mocy palnika to sie nie zgodze- powtarzalne tak (taka sama moc na regulatorze z włączenia na włączenie), ale jednak analogowa regulacja ciągła jest dokładniejsza. Ale co do reszty się zgadzam- właśnie ze względu na potrzebę ciągnięcia rurek z gazem po elewacji zastanawiamy się w tym momencie.

@pani_indyk jeszcze apropos wykorzystywania gazu w profesjonalnych kuchniach to moze jest jeszcze sprawa regulacji mocy poprzez podnoszenie patelni ;p w
@nalesnikznutella: eh, gaz czy indukcja, moja odwieczna rozterka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Miałam za równo gaz jak i indukcję. Dużo gotuję. Od zawsze powtarzałam, że tylko kuchenka gazowa, ale po 2 letnim użytkowaniu indukcji z bólem serca stwierdzam, że następną kuchnią jaką kupię będzie również indukcja.
Kuchenka gazowa inaczej grzeje potrawy i prawdą jest, że jedzenie przyrządzone na gazie inaczej smakuje. Dania z woka, kuchnia azjatycka tylko
@Norkanerka

Dzieki za odpowiedz. Duzo ludzi wlasnie po przejsciu na indukcje stwierdza ze nigdy wiecej kuchenki gazowej. Ciekawi mnie jakim cudem w takim razie dalej jest az tyle kuchenek/płyt gazowych w sprzedazy skoro wszyscy dookoła biorą indukcję. Przy tak dużej przewadzę osób które przekładają indukcję ponad gaz chyba nie mam wyboru i wezmę to pierwsze i nawet nie bede montowal gazu w kuchni.

Na wypadek gdy nie będzie prądu to bedę trzymał
Jeśli masz opcje (oraz fundusze) to w moim perfekcyjnym świecie rozwiązałabym to w następujący sposób - indukcja w kuchni i dodatkowo jakaś kuchenka gazowa w pomieszczeniu gospodarczym/"letniej kuchni" - moja ciotka miała pomieszczenie w domu do którego wchodziło się z dworu lub z domu. Zrobiła tam sobie taką spiżarnio-graciarnio-kuchnię z dodatkową wolnostojącą zamrażarką i właśnie kuchenką gazową z piekarnikiem gazowym. Genialna sprawa jeśli robicie jakieś przetwory/soki - wtedy cały syf ogarnia się
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nalesnikznutella: pół życia indukcja, pół gaz. Do siebie wzięłam 5 palnikowy gaz.
Na indukcji jak wykipiało coś to się wyłączała i piszczała. Rysowało sie mocno- może słabej jakości, nie wiem. Tłuszczem oblepione tak samo jak w przypadku gazowej. Nagrzewanie potraw, wody, patelni - nie czuję zbyt wielkiej różnicy.

A gaz.. no coz. Okazuje się że wolałam czyścić płytę indukcyjna niz te palniki. I to chyba jeden wielki minus.
Z plusów -
@Lorenzo_von_Matterhorn

O Solgazie słyszałem tylko jedną opinie wśród rodziny i nie była ona dobra. Głównie podkreślany był długi czas nagrzewania.

A jakie byś wymienił zalety gazu w stosunku do indukcji w Twojej opinii? Masz kuchenke na gaz? Jeśli tak to jesteś w stanie mi powiedzieć jaki masz model kuchenki?
Masz kuchenke na gaz? Jeśli tak to jesteś w stanie mi powiedzieć jaki masz model kuchenki?

@nalesnikznutella: taka co ma 4 palniki i jest metalowa xD

A jakie byś wymienił zalety gazu w stosunku do indukcji w Twojej opinii?

@nalesnikznutella: cena to aspekt pomijalny imho, chociaż tutaj i zakup oraz użytkowanie są tańsze.
Imho to modulacja mocy grzewczej jest największym plusem i nie spotkałem się z indukcją, która potrafiłaby tak
@Lorenzo_von_Matterhorn

Co do ceny użytkowania to po internetach jest raczej konsensus ze jest to porównywalne.

Co do ceny urządzenia per se to faktycznie gazówka jest tańsza, aczkolwiek swoje zapłacę za podłączenie gazu do kuchni (pociągnięcie rur + skrzynka na elewacji).

Co do ciągłości analogowej gazu to fakt- mnie osobiście w indukcjach wkurzaja te wszystkie panele dotykowe ktore maja 10 stopni regulacji a przykładowo moc "5" niewiele mi mówi. Aczkolwiek to jest pewnie