Wpis z mikrobloga

Taką informację dostałem od X-KOM jak wypytywałem ich o zamówienie na RTX 3080 złożone 17 września:

cały czas oczekujemy na potwierdzenie dostawy ze strony producenta. Jeśli nie chcesz oczekiwać na ten produkt, nie ma najmniejszego problemu ze zwrotem środków i anulowaniem zamówienia

Czyli sklep x-kom zbiera zamówienia na karty RTX jednocześnie nie mając nawet jednej dostawy wynegocjowanej. Także odradzam każdemu tutaj próby zamawiania w tym sklepie. Dodatkowo bezczelnie wprowadzają w błąd na stronie podając informację że "dostawa wkrótce" pomimo że nie mają nic potwierdzone z producentem.

#nvidia #rtx #xkom #pcmasterrace #oszukujo
kremowka2137 - Taką informację dostałem od X-KOM jak wypytywałem ich o zamówienie na ...

źródło: comment_16016305391ynVciASTOUqCVa6zhoykF.jpg

Pobierz
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Desolator: No ja te kody kompletnie przespałem, bo byłem święcie przekonany, że to wrzucają tylko do FE. Dzisiaj przeczytałem tutaj, że trzeba się o te kody upomnieć, co jest śmieszne, bo jako sklep powinni tego samemu dopilnować. No nic, będę musiał kupić tę grę osobno¯\_(ツ)_/¯.
  • Odpowiedz
@PanKracy582: > preorder, przedsprzedaż- wyszukaj znaczenie tych słów i zastanów się nad sobą

Problem w tym, że to nie jest preorder. Preordery zostały zakazane przez nvidie i żaden sklep nie przyjmował takich zamówień (Dla przypomnienia preorder, to zamówienie produktu przed datą jego premiery, czyli przed 17 września)

To co odwala XKOM to zbieranie backorderów, na produkt, którego:
-Nie mają obecnie
  • Odpowiedz
@kremowka2137: oni notorycznie robią ludzi w balona na wszelkich dostawach. Zamówienie z niedzieli miałem dostać we wtorek, po 2 tygodniach wysłali mimo że prosiłem ich żeby tego nie robili. Oni chyba uprawiają perfidny drop shipping i tylko ładują kasę w marketing oraz oszukiwanie klientów. Jak były iPhone'y to tak samo, kup sobie będzie X, a potem się okazało że nie ma i nie wiedzą kiedy będzie ani co będzie... infolinia
  • Odpowiedz
@kremowka2137: jestem pełen podziwu dla ciebie, że mając premierę kart graficznych od 2 producentów (w przeciągu miesiąca), zamówiłeś od razu po premierze tej pierwszej.
Tym bardziej, że przecieki mówią wyraźnie, że RTX3080 wcale nie będzie lepszą kartą tej jesieni...
  • Odpowiedz
@PanKracy582: Nie pracuję w X-kom. Nie jest to oficjalne stanowisko sklepu, bo nie stosują takich komunikatów.
Są to informacje wynikające z moich (i nie tylko) konwersacji z przedstawicielami, których nie mam zamiaru bezpośrednio udostępniać, ze względu na poufność konwersacji prywatnych (z uwagi, że tak bardzo czepiasz się "kodeksów i paragrafów" to jesteś pewnie tego świadomy).
Axymerion - @PanKracy582: Nie pracuję w X-kom. Nie jest to oficjalne stanowisko sklep...

źródło: comment_1601645970IDQMzrm97bcbJTLKuFk4YN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@PanKracy582: Takich informacji udziela sam X-KOM jak pytasz ich o zamówienie. Wystarczy przeczytać ten wątek ze zrozumieniem. Nie trzeba pracować u nich żeby widzieć że w kulki lecą i nic nie wiedzą. Nie bardzo rozumiem czemu atakujesz wszystkich w tym wpisie. To jakiś nieudolny damage control?
  • Odpowiedz
@kremowka2137 kolega za pierwszym razem kupował dysk twardy. Po potwierdzeniu zamówienia i czekaniu aż do daty przewidywanej dostawy dostał wiadomość "nooo jednak nie mamy dysku w magazynie", to samo z jakimś RTX od Aorusa. Xkom sam nie wie co sprzedaje
  • Odpowiedz
@kremowka2137: Ale tak szczerze, to czego się spodziewasz? Że te karty wyczarują? Większość wiedziała na co się piszą składając zamówienie. Możesz zrezygnować i kupić z allegro za 6k pln to dostaniesz za 2 dni.
  • Odpowiedz
  • 0
@kremowka2137 z xkomem to już nie pierwszy raz takie rzeczy widzę, siostra kupowała Switcha, akurat kiedy ciężko było je dostać, a na xkom pisze że bez problemu dostępne i dostawa za 2-3 dni robocze. Po zakupie mail że niestety produktu nie ma na magazynie i jak będzie dostępny to wyślą. Oczywiście od razu poszło anulowanie zamówienia
  • Odpowiedz
Może nie sprzedawać towaru, którego się nie posiada fizycznie w sklepie?

@grzsci: Gdyby tak było, miałbym tylko jedną szansę na kupno w rozsądnym czasie tej karty, a mianowicie musiałbym napisać bota który automatycznie dokonałby zakupu w momencie pojawienia się produktu na stronie. 90% ludzi nie potrafi czegoś takiego zrobić, więc i tak byłbym w uprzywilejowanej pozycji, ale dalej pozostałe 10% by mnie mogło wyprzedzić. Nagminne byłyby chore sytuacje jak było
  • Odpowiedz
@kremowka2137: A takiego maila nie dostałeś?

Dzień dobry,

dziękujemy za złożenie zamówienia. Uprzejmie informuję iż w przypadku kart graficznych RTX3080 które miały swoją premierę w dniu 17-09-2020 są one na chwilę obecną niedostępne ze względu na globalny problem dystrybucyjny.

Zamówienia na wybrane urządzenia realizujemy według kolejności ich złożenia. Nie posiadamy obecnie dokładnej informacji o kolejnej dostawie, lecz z uwagi na wieloletnią współpracę z producentami kart, otrzymujemy dostawy w pierwszej kolejności.
  • Odpowiedz