Wpis z mikrobloga

Mirki, bardzo wazna sprawa. Dzis krazac po #wenecja we #wlochy znalazlem sie w takim sklepie z winem, bajecznie tanim. Bylo tez bajecznie pyszne. Wypiwszy wino, po dotarciu do hotelu zupelnie zapomnialem gdzie to bylo xD mam jedynie numer budynku z naprzeciwka. Czy ktos ma pomysl jak to odnalezc? Google maps nie pomaga. Pamietam jedynie ze to bylo na polnoc/polnocny wschod od Fondaco dei Tedeschi...#alkoholizm
piotrek-zielony - Mirki, bardzo wazna sprawa. Dzis krazac po #wenecja we #wlochy znal...

źródło: comment_1600456855JdnvJeRbzuHwuk88Yw5UkO.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fifithebest: Ja kupiłem. Ogólnie w #!$%@? polecam ten pass na podróże tramwajami wodnymi i autobusami (chociaż to zależy czy się zatrzymujesz w ścisłej Wenecji czy gdzieś poza). To się nazywa "ACTV 3 day Transport + ROLLING VENICE" i ta karta Rolling Venice jest dla studentów, także jak masz legitkę to z tą kartą pass wychodzi dużo taniej. Czasami też można trafić na miłych ludzi, którzy za darmo dają te karty przy dworcu/kiosku bo np. akurat wyjeżdżają a mają jeszcze na parę dni darmowe przejazdy. Pływanie tramwajkami wodnymi super sprawa i dużo czasu na nich spędziłem, szczególnie że dopływają też na inne okoliczne wyspy.

Ten na muzea raczej też finansowo wychodzi korzystniej niż kupowanie biletów do poszczególnych miejsc. Ja miałem wykupiony ten bez wejścia do Teatru Feniksa i trochę żałuję, bo w sumie warto byłoby Teatr też zwiedzić.
Byłem na 4 dni i wykorzystałem praktycznie wszystkie wejściówki z tego passa do muzeów, także jak będziesz mniej więcej taki czas lub dłużej to myślę że dobry wybór. Jak krótszy pobyt to się nie opłaca, bo nie zdążysz wszystkiego na spokojnie zwiedzić.

Bez karty Rolling Venice natomiast trochę mniej korzystnie to wszystko wychodzi i wtedy nie wiem, czy
  • Odpowiedz
@wojtekminecraft997: jakieś muzea, miejscówki, jedzenie, które polecasz obowiązkowo? mamy 4 dni także ponoć to spokojnie czas, zeby obskoczyć całą Wenecję 2 razy :D ja się niestety nie załapię na Rolling Venice już niestety wiekowo, więc karta będzie ciut droższa, ale ponoć i tak się opłaca
  • Odpowiedz
@fifithebest:
Jeśli chodzi o jedzenie - chodziłem do restauracji zupełnie losowo, nie sprawdzając wcześniej opinii itp. Dlatego też może nie byłem w jakiś wybitnie ciekawych miejscach :D Ale na pewno polecam Aperol Terazzo - restauracja Aperola. Do pełnego po brzegi kielona Aperola w cenie 7E dostajesz jeszcze przystawki za free i to takie dość ciekawe, wyszukane.

Najciekawsze muzea to te na placu Św. Marka + Pałac Dożów (zatem nic odkrywczego). Z protipów - w galerii Fondaco dei Tedeschi za darmoszke na najwyższym piętrze jest taras widokowy. Ciekawym muzeum jest tez moim zdaniem Ca'Rezzonico.

Dodatkowo obowiązkowo wyspy Borano i Murano tramwajkiem - na Murano jest też muzem szkła
  • Odpowiedz
@wojtekminecraft997: jeszcze Cię zmęczę jednym pytaniem, jak z płatnością kartą w mniejszych knajpkach? Bo przelałem wszystko na revoluta, a teraz dopiero obczaiłem, że jest tylko 800 zł wypłaty miesięcznie w bankomatach i jak jest z tym problem, to pasuje zabrać od razu jakąś gotówkę.
  • Odpowiedz
@fifithebest: Zdecydowanie polecam zabrać gotówkę. Ja się bardzo zdziwiłem, że Wenecja jest mega popularnym miejscem turystycznym, a jednak nie wszędzie akceptują płatności kartą. Nie wiem, czy było to spowodowane tym, że byłem poza sezonem, ale zdecydowanie bezpieczniej będzie mieć nieco gotówy. Z reguły jednak w większości miejsc płaciłem Revolutem.
  • Odpowiedz
@fifithebest: Nie licząc passa to wydawałem praktycznie właśnie tylko na knajpy, jedzonko, jakieś pierdoły. Wenecja jest droga - najtańsza pizza to ok. 7 euro, makarony ok. 10 euro itp. Tak więc myślę, że dziennie na dwie osoby schodziło koło 30-40 euro. Oczywiście pewnie da się taniej.
  • Odpowiedz