Leże w momencie gdy muszę w shellu wpisać Article.objects.all() . Błąd który dostaje to:
django.db.utils.OperationalError: no such table: articles_article
Wykonałem manage.py makemigrations oraz migrate, bez skutku. Zawartość models.py z folderu articles na zdjęciu.
Ma ktoś pomysł co to może być? Zaczynam z django i ciężko mi jeszcze cokolwiek naprawiać samemu, tym bardziej że rozwiązania z stackoverflow nie działają :D Jeżeli trzeba wrzucić coś jeszcze proszę - dajcie znać.
@ProfesorBigos: ogólnie z tym tutorialem już natrafiłem na jeden problem, jest robiony na starszą wersję django i są spore różnice w ulrs.py względem najnowszej wersji, temu też zastanawiam się czy nie będzie problemu w czymś co trzeba zrobić, a tego nie zrobiłem :p
@NewEpisode: fake to nie rozwiązanie, jeżeli pracujesz sam, nie było innych migracji, które wpadły, kiedy Ty już miałeś jakąś swoją, nie powinieneś potrzebować fake'a.
Najprostrsze rozwiązanie, bo zakładam, że nie robisz tego na produckji i nie masz jeszcze żadnych danych:
fake app_name zero w skrócie czysci stare migracje z listy migracji django, jednak nie usuwa schema bazy danych w samym sqlu, nie wiem co tam dokładnie się zdarzyło u Ciebie ale generalnie nie powinieneś potrzebować bawić się w takie rzeczy, coś gdzieś poszlo nie tak
z ciekawości - po zrobieniu migrate fake articles zero mogłeś zapisać obiekt do bazy bez
@michael93pl: Dzięki za konkretną odpowiedź, na pewno skorzystam. Z tego co się orientuje mogłem zapisać bez błędu, ale w desperacji pousuwałem też foldery z migracjami - jak szukałem rozwiązania problemu
@NewEpisode no problemo, powiem Ci szczerze, że pracuje z Django 2.5 roku a raz w życiu wykorzystałem fake migracji, nawet już nie pamiętam dokładnie kiedy i dlaczego, więc nie jestem specem, gdybym coś #!$%@?ł na bazie na 100 % i tak bym musiał googlowac
Jeszcze mały hint ale taki bardziej na logikę - nigdy ale to nigdy nie testuj jakichś rozwiązań z baza na produkcji, zawsze rób to lokalnie i najlepiej
#przegryw sylwetka 20 letniego chuopa pijaka z powiatowego. Morda brzydka od urodzenia, bęben #!$%@? od nałogowego chlania browarów, łapa nabita od walenia konia i boazeria zestarzała od PRLu ( ͡°͜ʖ͡°)
Robie sobie oto ten tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=eio1wDUHFJE
Leże w momencie gdy muszę w shellu wpisać Article.objects.all() . Błąd który dostaje to:
django.db.utils.OperationalError: no such table: articles_article
Wykonałem manage.py makemigrations oraz migrate, bez skutku. Zawartość models.py z folderu articles na zdjęciu.
Ma ktoś pomysł co to może być? Zaczynam z django i ciężko mi jeszcze cokolwiek naprawiać samemu, tym bardziej że rozwiązania z stackoverflow nie działają :D Jeżeli trzeba wrzucić coś jeszcze proszę - dajcie znać.
źródło: comment_1600438284bCJhTFsuOV1SPRbFqzYltV.jpg
Pobierzarticlesdo INSTALLED_APPS w settings.py?źródło: comment_1600438658EVGOpqQarFseQnRWx01gEG.jpg
Pobierz0001_initial.py?@michael93pl: @ProfesorBigos: Udało się poprzez python manage.py --fake articles zero, podpowiedź gościa z internetu.
Najprostrsze rozwiązanie, bo zakładam, że nie robisz tego na produckji i nie masz jeszcze żadnych danych:
puść dropa bazy, stwórz nową, świeżą, odpal makemigrations & migrate, powinno normalnie zadziałać
https://stackoverflow.com/questions/46772762/django-migrate-fake-and-fake-initial-explained
odnośnie dropa, to wywołaj komendy z tegj
https://stackoverflow.com/questions/24912173/django-1-7-makemigrations-not-detecting-changes/46362750#46362750
fake app_name zero w skrócie czysci stare migracje z listy migracji django, jednak nie usuwa schema bazy danych w samym sqlu, nie wiem co tam dokładnie się zdarzyło u Ciebie ale generalnie nie powinieneś potrzebować bawić się w takie rzeczy, coś gdzieś poszlo nie tak
z ciekawości - po zrobieniu migrate fake articles zero mogłeś zapisać obiekt do bazy bez
Jeszcze mały hint ale taki bardziej na logikę - nigdy ale to nigdy nie testuj jakichś rozwiązań z baza na produkcji, zawsze rób to lokalnie i najlepiej
Aż mi się przypomniało to starocie XDDD