Wpis z mikrobloga

Cześć, myślałem o instalacji PV na trackerach, gdyż dach mam raczej płaski i nie skierowany idealnie na południe a do tego nie za bardzo bym chciał go podziurawić i ew pożar PV też mnie trochę odstrasza (raczej bym wolał, żeby ew spłonęła sama instalacja oszczędzając dom w takim wypadku).
Czy ktoś ma już jakiś czas i może o tym coś napisać? (opłacalność, uzyski, konserwacja, zima i praca na mrozie, czy coś strzela ( ͡° ͜ʖ ͡°) itp)
Czy na instalacje na trackerach oba ogólnopolskie benefity ( program mój prąd i obniżenie podatku) można uzyskać? Nie musi być taki panel zamontowany bezpośrednio na dachu?

#fotowoltaika
#oze
#trackery
#panele
#energia
#elektryka
#energetyka
#mojprad
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@testgd274: trackee kosztuje, dodatkowy element któy jest awaryjny, zysk masz max tyle większy ile kasy dołożysz. Podsumowując jeśl imasz miejsce to nie idź w trackery
  • Odpowiedz
@testgd274: Mamy w firmie trackery, montujemy nawet 2osiowe - fakt koszta są o wiele większe, ale generują w rzeczywistości ok. 40% więcej.

Konserwacji jako takiej nie przeprowadzaliśmy - jeszcze u nikogo nie było potrzeby, awaryjności też brak.

Jak najbardziej można wtedy korzystać z ulg, nie ma z tym problemu.

Do dachu można dopasować instalacje montażem inwazyjnym, ew. montaż na gruncie - trackery to ostateczność ze względu na swoją cenę. Możesz
  • Odpowiedz
@Djelon: tata się bał bardzo dziur w dachu i pożaru, więc dla spokoju bym wolał stelaż na rogu tarasu a najlepiej tracker choć jednoosiowy ale nie wiem ile to kosztuje.

@zibizz1: takiego nieosłoniętego choć minimalnie miejsca poza dachem i rogiem tarasu nie mam niestety.

@majorski: ok, porobię dokładne pomiary i zdjęcia i podeślę, dziękuję.

@CichyBob: niestety nie mam gruntu odsłoniętego cały dzień.
  • Odpowiedz